Vlaamse film scoort minder in 2017 (en alweer beter in 2018)

In 2017 trokken Vlaamse films net geen 1,7 miljoen bezoekers naar de Belgische bioscopen. Dat is het laagste cijfer van de afgelopen tien jaar. Toch is er geen reden tot paniek, zegt het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat vandaag z'n jaarverslagen bekend maakte.

Er was al eerder commotie ontstaan over de zogezegd zorgwekkende cijfers voor de Vlaamse film in 2017. Vandaag bevestigt het VAF: in 2017 gingen er 1.693.498 mensen naar een Vlaamse (co)productie kijken in de bioscoop. Sinds 2008 was dat cijfer nooit onder de 1,7 miljoen gezakt. (zie grafiek)

Leuk nieuws is dat niet, maar het kan dan ook niet alle jaren 2015 zijn. Onder een gunstig gesternte kwamen er toen enkele grote publiekstrekkers op een rijtje uit: zowel "FC De Kampioenen 2" als "Safety First" lokten meer dan een half miljoen kijkers, en er werd ook mooi gescoord door "D'Ardennen".

Voetballers scoren

Ook in 2017 zijn het de vrolijke voetballers die de hoofdvogel schieten: 309.692 mensen gingen naar de derde "Kampioenen"-film kijken. Omdat die pas vanaf midden december 2017 speelde, bleef de carrière van die film doorlopen in 2018: uiteindelijk gingen 592.000 bezoekers kijken. "Was die "Kampioenen"-film veel vroeger uitgekomen in 2017, dan was het totaalcijfer voor dat jaar veel hoger geweest," redeneren ze bij het VAF, "want dé publieksfilm van 2017 kan nu niet helemaal meegerekend worden."

Jan Verheyen, regisseur van de "Kampioenen", is ook verantwoordelijk voor de nummer 2 van 2017: "Het Tweede Gelaat" met 214.048 bezoekers. De top 10 wordt verder uitgemaakt door kritisch sterk onthaalde films als "Le fidèle" en "Cargo" en door TV-fenomenen als "Helden boven alles" en "D5R". (zie grafiek)

Betere start 2018

Bij het VAF, dat sinds dit jaar opereert onder een nieuwe intendant, producer Erwin Provoost, heerst er (voorlopig) geen paniek. "Het klopt dat er niet echt uitschieters waren in 2017," zegt Christian De Schutter, Hoofd Promotie & Communicatie, "maar elk jaar heeft andere films en omstandigheden. Voor 2018 ziet het er al veel beter uit: dankzij de overloop van de "Kampioenen" en het grote succes van "Patser" en "De buurtpolitie" zitten we nu al aan bijna een miljoen kijkers en het jaar is nog niet eens in de helft."

TV-fictie boomt

Andere verklaring voor de dalende trend is de concurrentie van illegale piraterij en van de fictie op televisie, vaak eveneens door het VAF gesubsidieerd. "Het succes van al die goeie TV-reeksen maakt dat veel mensen thuis al aan hun trekken komen wat kwalitief Vlaams drama betreft," aldus nog De Schutter. "Pakweg tien jaar geleden was dat helemaal anders, toen moést je daarvoor naar de bioscoop."

De cijfers illustreren dat. In 2017 stemden 67 miljoen kijkers af op Vlaamse TV-producties. In 2015 en 2016 waren dat er "maar" 49 miljoen. De stijging is vooral te danken aan het succes van drie één-reeksen: "Beau séjour", "Tabula rasa" en "Tytgat chocolat".

Meest gelezen