Voorzitster parlement Franstalige Brusselaars wil debat over toekomst eigen instelling

De voorzitter van de COCOF, het parlement van de Franstalige Brusselaars, Julie de Groote (cdH), wil een debat over de toekomst van haar eigen parlement. In een interview met Le Soir woensdag zegt ze dat ze dat debat nog voor het einde van de legislatuur wil.  

Niet alle Franstalige partijen reageren even enthousiast. Voorzitter De Groote vindt dat de moeilijke politieke architectuur van ons land één van de oorzaken is van de parlementaire crisis.

Haar pleidooi om na te denken over de toekomst van de COCOF wordt goed onthaald bij de groene partij Ecolo. Die pleit al langer voor de afschaffing van de gemeenchapscommissies in het hoofdstedelijk gewest.

De MR staat open voor het debat, maar denkt dat de COCOF nog een toekomst kan hebben. Daarvoor zijn dan wel voldoende middelen nodig, wat onder de huidige PS-DéFI-cdH-meerderheid niet het geval is, zegt MR-parlementslid Gaëtan Goidsenhoven.

Emmanuel De Bock (DéFI) is tegen. Hij vindt het overigens niet kunnen dat een parlementsvoorzitter voor de afschaffing van de eigen instelling pleit.

Caroline Désir (PS) pleit voor voorzichtigheid. "We zijn niet tegen een discussie over hoe we de Brusselse instellingen eenvoudiger kunnen maken. Maar we moeten voorzichtig handelen en bedenken dat die instellingen niet altijd zonder reden complex zijn".

Meest gelezen