Dreef "onvrijwillig single-rebellie" dader tot aanslag in Toronto?

De Canadese politie heeft nog geen zekerheid over de motieven van de jongeman die maandag tien mensen opzettelijk heeft doodgereden in Toronto, maar er zijn steeds meer aanwijzingen voor mentale problemen en een haat tegen vrouwen.

Maandag vielen er tien doden en veertien gewonden toen een bestelwagen in de Canadese stad Toronto opzettelijk inreed op een groep mensen. De dader kon ontkomen, maar werd enkele straten verder door de politie opgemerkt en kon gearresteerd worden.

In een bericht dat Minassian kort voor de aanslag in Toronto op Facebook zette, riep hij dat "de Incel Revolutie begonnen was" "en dat alle "Chads en Staceys" ten onder zullen gaan. Hij verwees daarbij uitdrukkelijk naar de "Supreme Gentleman Elliott Rodgers".

Incel?

De Incel Revolutie? Dat zegt u misschien weinig en verdient enige uitleg. Incel verwijst naar "involuntary celibate" of "onvrijwillig celibatair", een term die in de jaren 90 is opgedoken, nota bene door een Canadese vrouw die geplaagd werd door eenzaamheid, gebrek aan sociaal contact en aan seks.

De term is later overgenomen door jongemannen die het moeilijk hadden met sociale contacten en dus ook niet of nauwelijks normale relaties of seks met vrouwen konden hebben. Velen van hen ontwikkelen daardoor een haat tegenover vrouwen of tegen mannen die wel succes hebben bij vrouwen, de zogenoemde "Staceys and Chads"

Niet alleen woorden

De daders van de aanslagen in Toronto (Minassian) en Californië (Rodgers) passen in dat beeld. Klasgenoten van Minassian omschreven hem als iemand die als een kat miauwde, oogcontact of contact tout court met anderen meed en dus ook geen relaties met meisjes kon uitbouwen.

Op internetfora vinden mensen in die situatie elkaar. Ze kunnen er daar hun frustraties kwijt, maar veel van die fora staan ook vol met oproepen tot haat en geweld tegen "Staceys en Chads". Onlangs zijn een aantal van die sites gesloten, ook al omdat het niet bij woorden blijft.

Zo raakten in 2009 in de Amerikaanse staat Pennsylvania negen vrouwen gewond en werden er drie vermoord bij een aanslag tegen een aerobicsschool. De dader verweet hen zijn "gebrek aan een liefdesleven".

Volgens het Amerikaanse Southern Poverty Law Center -dat haatsites controleert- zijn de bedreigingen op dat soort incel-fora een van de meest bedreigende voor vrouwen en proberen neonazi-groepen bovendien om invloed te verwerven op veel van die gefrustreerde jongeren die op die manier ook gemakkelijk tot rassenhaat zouden opgezweept kunnen worden.

Geen moslimterrorist

Met een vrachtwagen of bestelwagen inrijden op een groep mensen, doet denken aan de manier van werken van moslimterroristen zoals eerder in Nice, Berlijn en vorig jaar nog in Barcelona.

Eerst werd ook in Toronto gedacht aan een dergelijke aanslag, maar de opgepakte man, de 25-jarige Alek Minassian, bleek niet in het profiel van een IS-terrorist te passen.

Wel vielen meteen twee zaken op. Zo vond de aanslag plaats in een drukke straat in wat in Toronto "Koreatown" wordt genoemd, een plek waar veel mensen van Koreaanse afkomst wonen. Bij de doden zijn twee mensen met de Zuid-Koreaanse nationaliteit en een Canadese vrouw van Koreaanse afkomst. Er is ook een vrouw uit Sri Lanka bij de slachtoffers, maar al snel werd de piste van een aanslag tegen mensen met een Aziatische afkomst verlaten.

Minassian bleek het niet zozeer op Aziaten, dan wel op vrouwen gemunt te hebben en dat bleek dus uit zijn bericht op Facebook.

Meest gelezen