Waarom bezwijkt een top-dj als Avicii onder de druk en de stress?

Volgens de familie van Avicii werkte hij aan een tempo dat extreme stress veroorzaakte en kon hij niet meer doorgaan. Wat kan het leven van een top-dj tot een hel maken? Dj Licious uit Antwerpen geeft zijn kijk op de zaak.

"Hij kon niet langer doorgaan. Hij wou rust vinden." Dat schrijft de familie van Avicii vanavond in een nieuwe mededeling over de plotse dood van de dj uit Zweden afgelopen vrijdag.

Het zijn woorden die een belletje doen rinkelen bij Dj Licious (Wim Clukers), een dj uit Antwerpen die afgelopen zomer op het podium van Tomorrowland stond én die enkele maanden geleden het nummer "Lonely together" van Avicii op zijn verzoek mocht remixen.

Avicii was pas terug na een pauze van 2 jaar, maar meteen wou iedereen weer een stuk van hem

"Toen ik Avicii voor die remix ontmoette, was het duidelijk dat mensen langs alle kanten aan zijn mouw trokken", zegt Clukers aan VRT NWS. "Hij was pas terug na een pauze van 2 jaar, maar meteen wou iedereen weer een stuk van hem. Dan moet je sterk in je schoenen staan, of je gaat er onderdoor."

"Zelf kom ik nog niet tot aan de enkels van Avicii, maar ik herken me wel in de woorden van zijn familie. Zeker in de zomermaanden leef ik aan een hels tempo. Ik ben altijd onderweg, ik reis van hot naar her, ik zie nauwelijks daglicht. Vaak ben ik alleen want mijn management komt niet altijd mee."

Tijdens het optreden ervaar ik een explosie van energie en adrenaline, nadien wacht het zwarte gat

"Ik breng uren door in hotels waar ik wacht op mijn optreden. Dan heb ik veel tijd om na te denken. Tijdens het optreden zelf ervaar ik een explosie van energie en adrenaline, maar nadien wacht het zwarte gat. Daarnaast blijft het een subjectief vak. Zal mijn muziek wel in de smaak vallen?"

"Ik heb het geluk dat mijn carrière erg geleidelijk verloopt. Bij Avicii kwam alles ineens, hij kon geen leercurve maken. Bovendien was hij nog erg jong toen het voor hem allemaal begon. Ik ben de 30 net gepasseerd."

"Enerzijds wil je als dj beschikbaar en toegankelijk zijn. Anderzijds moet je jezelf beschermen. Als ik dan toch een keer thuis ben, probeer ik onnozele dingen te doen. Ik sta op om 8 uur, ik doe huishoudelijke taken, ik ga boodschappen doen. Mijn entourage en mijn familie houden me met mijn voeten op de grond."

De hele Club of 27 had de wereld aan zijn voeten, maar geluk konden ze niet kopen

"Geld is niet alles. De hele Club of 27 had de wereld aan zijn voeten, maar geluk konden ze niet kopen. Bovendien had een hele entourage van 20 of 30 mensen zijn lot aan een man als Avicii verbonden. Zij kostten hem veel geld en elke keuze die hij maakte, had een impact op hun bestaan."

"Sociale media maken het alleen maar erger. Een man als Avicii werd voortdurend herkend en lastiggevallen. Een rustig uitje met vrienden draaide meteen uit in een stresserend moment. Hij was opgejaagd wild. Zulke mensen moeten zich in hun eigen huis opsluiten om rust te hebben, maar ook dat is niet gezond."

"De dood van Avicii moet ons doen nadenken over hoe we met sterren en grote namen omgaan. Tegelijk mogen we de fans niks kwalijk nemen. Als dj doe je het voor hen, je bent hen dankbaar. Je weet ook dat duizenden mensen hun droom als dj niet kunnen waarmaken. Toch moet je ook aan jezelf denken. Het is moeilijk om een evenwicht te vinden."

Lost Frequencies

Het thema van extreme stress in de wereld van dj's is niet nieuw. Eind vorig jaar plaatste het Amsterdam Dance Event het al op de agenda. In "De wereld vandaag" op Radio 1 juichtte Felix De Laet van Lost Frequencies het initiatief toen volmondig toe. 

"Sommige dj's hebben een zware planning", zei hij onder meer. "Ik begrijp niet dat ze de tijd vinden om te slapen. Ik merk dat ze moe zijn en eigenlijk nood hebben aan rust thuis."

Beluister hieronder het volledige gesprek van toen:

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het gratis nummer 1813. U kan ook chatten via zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen