ULB-rector Englert: “Wij spelen geen politieke spelletjes. Ken Loach krijgt een eredoctoraat”

De Britse regisseur Ken Loach wordt vanmiddag doctor honoris causa van de ULB in Brussel. De rector wijst de kritiek van Joodse organisaties én van premier Michel van de hand. Ken Loach heeft de ULB extra uitleg gegeven en van antisemitisme is geen sprake.

"We delen geen halve eredoctoraten uit"

De commotie duurt al een poosje: critici vinden dat Ken Loach antisemitische uitspraken heeft gedaan en daarom geen eredoctoraat verdient. Joodse organisaties verzetten zich ertegen; er circuleert een petitie met 1.300 handtekeningen.

Ook premier Charles Michel (MR) mengde zich in het debat. In een speech in een synagoge, naar aanleiding van 70 jaar Israël, zei hij gisteren dat België geen enkele vorm van antisemitisme kan tolereren, ook niet aan de ULB, zijn “alma mater”. 

Maar Yvon Englert, rector van de ULB, houdt voet bij stuk. Later deze namiddag krijgt Ken Loach zijn eredoctoraat. De bevoegde instanties van de universiteit hebben dat unaniem beslist, nadat Loach om toelichting was gevraagd.

Een “ongewone demarche”, geeft de rector toe op "La Première" (RTBF), maar uit het antwoord van de regisseur bleek dat hij “de Shoah erkent als een historische waarheid, net als de Tweede Wereldoorlog, en dat hij het negationisme verwerpt”.  Rector Englert wijst erop dat hij zelf Joods is.

De ULB bekroont de héle persoonlijkheid van regisseur Ken Loach, niet enkel zijn films, zegt rector Englert, want “we delen geen halve eredoctoraten uit”. Politieke uitspraken van de laureaat blijven voor zijn rekening. Englert geeft wel toe dat zijn universiteit verdeeld is over de kwestie.

De universiteit doet niet aan politiek, een strijdtoneel waar alles toegelaten is.

Geen politieke match

Rector Englert wast ook de politiek de oren, na de veroordeling door premier Michel. “Onze onafhankelijke universiteit wil niet in een politieke arena belanden, waar alle slagen toegelaten zijn. Sommigen willen hier een politieke match van maken; wij niet.”

Op de vraag wat hij ervan vindt dat premier Michel zijn uitspraken in een synagoge deed, tijdens een viering voor 70 jaar Israël, antwoordt Englert: “Als universiteit van het vrije onderzoek aanvaarden we geen gezagsargumenten.”

Loach en Labour

De bolwassing door premier Michel is ook nieuws in de Britse media. Daar ligt de Labourpartij van Jeremy Corbyn ook onder vuur wegens antisemitisme. Ken Loach steunt Labour.

Meest gelezen