AFP or licensors

Zware gevangenisstraffen voor Turkse journalisten

In Turkije krijgen journalisten van de grote Turkse oppositiekrant, Cumhuriyet, een gevangenisstraf. Ze zijn schuldig bevonden aan het helpen van terreurorganisaties. Drie beklaagden zijn vrijgesproken.

Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zijn 14 medewerkers van de krant Cumhuriyet schuldig aan het helpen van terreurorganisaties. Ze krijgen straffen die oplopen tot meer dan zeven jaar gevangenis. Onder meer de hoofdredacteur, Murat Sabuncu, columnisten en een cartoonist zijn veroordeeld. Sabuncu noemde de veroordeling een 'aanval op de persvrijheid in Turkije'.

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International klagen aan dat Turkije dringend de noodtoestand moet opheffen. Die geldt al sinds een mislukte staatsgreep in 2016. Volgens Amnesty heerst er in Turkije een klimaat van angst en terreur. Vaag omschreven anti-terreurwetten geven veiligheidsdiensten erg veel mogelijkheden om mensen op te pakken en aan te klagen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Eind juni kiezen de Turken een nieuwe president. De nieuwe Turkse president zal door een grondwetswijziging veel meer macht krijgen.  

 

Meest gelezen