Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Ben er zeker van dat journalist Van Overtveldt dit had neergesabeld met scherpste bewoordingen"

De politieke benoeming van Cédric Frère - kleinzoon van de Waalse miljardair Albert Frère - in de Regentenraad van de Nationale Bank gaat sinds gisteren over de tongen. Volgens Isabel Albers, directrice van De Tijd/l'Echo, is die benoeming "heel moeilijk te verdedigen". Voormalig Europees president Herman Van Rompuy had "gehoopt" dat men een einde zou maken aan dergelijke benoemingen. Dat lieten ze optekenen in "De afspraak op vrijdag". 

De benoeming van Frère bij de Nationale Bank was een beslissing van de federale regering, op voordracht van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Albers vindt die beslissing "heel moeilijk te verdedigen". "Ik ben er zeker van dat de journalist Johan Van Overtveldt in zijn vroegere leven dat had neergesabeld met de scherpste bewoordingen die ik hier niet zal formuleren."

Dergelijke politieke benoemingen zijn niet alleen op federaal vlak, maar ook nog steeds in een Vlaamse context mogelijk, klonk het aan tafel van "De afspraak op vrijdag". Al stelt de directrice van de kranten De Tijd/l'Echo vast dat de "gevoeligheid rond de clan Frère" heel anders ligt aan Vlaamse kant dan aan Franstalige kant. "In Vlaanderen heeft Albert Frère toch vooral de bijsmaak van de man die heel veel strategische belangen in België doorverkocht heeft aan Parijs. De benoeming wordt niet verdedigd in een krant als l'Echo, maar ça passe", aldus Isabel Albers.

Zinzen: "De kracht van de continuïteit"

Oud-journalist en commentator Walter Zinzen ziet in de politieke benoeming "de kracht van de continuïteit", in tegenstelling tot "de kracht van de verandering" waar de N-VA mee wil uitpakken.  "De MR is in de eerste plaats to blame, maar de N-VA toch ook. De N-VA is de voortzetting van een partij - de Volksunie - die zich  met man en macht verzet heeft tegen politieke benoemingen in het algemeen."

Volgens Zinzen heeft de N-VA zich "helemaal ingepast in de Belgische manier van doen om afspraakjes te maken onder mekaar om eigen mensen te kunnen benoemen als het nodig is. Het is nu wel erger dan ooit als zelfs de tegenstanders van politieke benoemingen nu het spel meespelen en het dan verdedigen op klunzige manier."

Van Rompuy: "Op een gegeven moment hangt het je de keel uit"

Voormalig Europees president en CD&V-politicus Herman Van Rompuy wilde zich in "De afspraak op vrijdag" naar eigen zeggen onthouden om in krachttermen te spreken over de kwestie. "Ik heb zoveel partijpolitieke benoemingen meegemaakt. Als men over partijpolitieke benoemingen spreekt, kan men over vele dingen in het verleden spreken die mijn partij ook gedaan heeft. Blijkbaar heeft de MR hier heel sterk aangedrongen. Ik kan me niet inbeelden dat Van Overtveldt die benoeming in een keer graag heeft gedaan."

Wel zegt Van Rompuy dat hij had gehoopt dat men daar een einde aan zou maken. "Dit had kunnen vermeden en veranderd worden. Ik heb nog als voorzitter van de CVP deelgenomen aan vergaderingen waarin er een partijpolitieke verkaveling was van magistraten. Onder partijen van de meerderheid werden magistraten verdeeld, ieder had zijn kleur. Tot ik op een gegeven ogenblik gezegd heb "Dit kan zo niet langer zijn". En de toenmalige minister van Justitie heeft toen beslist van over te gaan tot de depolitisering van de aanwervingen. In de Dutroux-zaak heeft Jean-Luc Dehaene ook de promoties gedepolitiseerd. Op een gegeven ogenblik hangt het u de keel uit en zeg je "Dit kan zo niet langer".

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag": 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen