"Imagine Tour": muzikanten uit Mosul op tournee door Vlaanderen

Vorig jaar zamelde VRT-journalist Rudi Vranckx instrumenten in voor de muzikanten die hij had ontmoet in Mosul, de zwaar gehavende stad in het noorden van Irak. Nu komen vijf Iraakse muzikanten naar Vlaanderen voor een reeks concerten.

Zomer 2017. Rudi Vranckx is op reportage in Mosul, Noord-Irak. Na de doortocht van IS staan er enkel nog ruïnes. Hij ontmoet enkele muzikanten, die in dat surrealistische oorlogsdecor “Imagine” van John Lennon zingen en spelen op gitaren die ze verstopt hadden voor IS. De maanden daarna zamelt het team van Vranckx in Vlaanderen instrumenten in, veel meer dan verwacht. Een deel wordt in september - met veel moeite - naar Mosul verscheept, in het gezelschap van MNM’er en muzikant Brahim.

Muziek is de taal van de wereld, een taal die iedereen verstaat.

Nabeel Atrakchi

Nu komen vijf muzikanten van Mosul hierheen van 1 tot 14 mei; ze willen Vlaanderen kennis laten maken met Iraakse muziek én met het lot van hun vernielde stad. Het gaat om Nabeel Atrakchi, Saif Al-Taie, Mohammed Aladwani, Khalid Alrawi en Hakam Al-Zararee. Ze ontmoeten de mensen die een instrument hebben geschonken en ze spelen enkele concerten:
 

De ervaringen van de Iraakse muzikanten zijn te volgen op Instagram, Facebook en op canvas.be. Later dit jaar volgt er een televisiedocumentaire. De docu van vorig jaar in Mosul kunt u herbekijken op VRT NU

Meest gelezen