Antwerpse onderzoekers: "Kwaliteit van de drugs bij ons is schrikwekkend hoog"

De meeste drugs die bij ons circuleren zijn enorm zuiver. Dat betekent dat de hoeveelheid verdovende stoffen die er in zitten, heel hoog is, en dat is gevaarlijk. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

In het toxicologisch centrum van de Universiteit Antwerpen worden elke dag drugs onderzocht die in de provincie Antwerpen in beslag genomen zijn. En daar merken ze wel een heel duidelijke lijn op: "Eigenlijk moeten we zeggen dat de sterkte van de drugs die we hier binnenkrijgen, schrikwekkend hoog is", zegt professor Kristof Maudens van het universitair toxicologisch centrum.

"We zien ook een trend dat er in pillen steeds hogere dosissen actieve stoffen zitten (zoals MDMA, red.), maar ook onder andere onbekende poeders, die via het internet worden aangekocht. Die zijn bijna perfect zuiver, dus dat is echt wel een probleem. Want hoe zuiverder het product, hoe minder je er van nodig hebt om een giftig of zelfs een dodelijk effect te bekomen."  

Haven

Drugs zoals cocaïne komen meestal heel puur en zuiver aan in de Antwerpse haven, daarom is de kwaliteit zo hoog. Zogeheten NPS of designer drugs zijn sowieso al heel gevaarlijk. 

Vragen over drugs? Dan kan u terecht bij de Druglijn

Meest gelezen