Videospeler inladen...

Internationale actie onder leiding van ons land haalt IS-propaganda offline

Bij een grote internationale politieactie zijn verschillende propagandasites van terreurgroep IS offline gehaald. Dat melden Europol en het federaal parket. Naast ons land waren ook Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Roemenië, Canada en de Verenigde Staten betrokken.

De internationale actie was specifiek gericht tegen onder meer 'AMAQ', het propaganda-apparaat van de terreurgroep IS. Bedoeling was om servers die gebruikt worden om IS-propaganda te verspreiden via het internet aan te vallen. Speurders probeerden de servers buiten werking te stellen of in beslag te nemen. Er werd ook geprobeerd om de apparaten te destabiliseren en om administrators van de servers te identificeren en aan te houden.

De actie had succes in Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Nederland, Canada en de Verenigde Staten. Daar werden alvast enkele servers in beslag genomen en buiten werking gesteld. Volgens Europol heeft IS door de actie serieuze klappen gekregen. Ook Europees commissaris Julian King spreekt van een succes: "Dit toont aan dat door samen te werken, we deze giftige propaganda van IS, die gebruikt is om vele recente terreuraanslagen in Europa op te eisen, kunnen doen verdwijnen."

Al meerdere internationale acties tegen IS-propaganda

Deze internationale actie was niet de eerste tegen IS-propaganda. In de zomer van 2016 was er nog een grote actie tegen het systeem 'AMAQ'. Naar aanleiding daarvan zette IS een nog meer ingewikkeld systeem op poten. In juni vorig jaar werd dat systeem aangevallen door de Spaanse politie, met steun van Amerika en Europol. Daarbij werden in meer dan 100 landen al geradicaliseerde personen geïdentificeerd.

Meest gelezen