Al sinds 2012 geen officiële cijfers meer over abortus in België

Er zijn geen officiële cijfers meer naar buiten gebracht over het aantal abortussen in ons land sinds 2012. Dat schrijft La Libre Belgique en is bevestigd aan VRT NWS. "De cijfers mogen enkel naar buiten komen via een speciale commissie", zegt Carine Vrancken van vzw Luna, de Nederlandstalige abortuscentra in België. "Die commissie is al jaren niet meer samengekomen."

De abortuswet uit ons land dateert van 1990. Toen werd ook een abortuscommissie in het leven geroepen om toezicht te houden. "In de wet staat heel precies beschreven hoe die commissie er moet uitzien", zegt Vrancken. "Evenveel Franstaligen als Nederlandstaligen, een aantal vrouwen, een aantal mannen, enzovoort. Maar ook: het diploma van de leden. Zoveel hoogleraren, zoveel dokters, ... Soms moet je dus op zoek naar een Franstalige vrouwelijke hoogleraar in één bepaald domein. Dat is geen makkelijke opdracht."

Het is sinds 2012 dus niet meer gelukt om zo'n commissie samen te stellen, waardoor er geen cijfers over abortus meer naar buiten zijn gekomen. "De cijfers bestaan wel", zegt Vrancken. "Ze liggen ergens in een kluis bij de administratie. Zelfs de parlementsleden kennen de cijfers niet."

Bij het kabinet De Block valt de horen dat de ministerraad "komende weken" opnieuw een commissie zou benoemen, waardoor er snel weer cijfers zullen zijn.

"Ik denk niet dat die cijfers veel verrassingen zullen bevatten", zegt Vrancken. "Bij de Nederlandstalige abortuscentra blijven ze al jaren min of meer gelijk."

Meest gelezen