Antwerps parket en politie voeren strijd op tegen onlinedrugshandel

Als er drugs aangekocht worden in ons land, gebeurt dat in een op de vijf gevallen via het internet. Dat fenomeen is de laatste jaren fors gestegen. Het parket in Antwerpen heeft voortaan twee agenten in dienst, die daar extra onderzoek naar zullen doen.

Drugs die online aangekocht zijn, worden met de post verstuurd en mooi thuis afgeleverd. Soms worden die pakketjes wel onderschept, bij grote drugsacties zoals Etoile, waarbij politie- en douanediensten onder andere controles houden in het postsorteercentrum Antwerpen X. Daar komen alle internationale zendingen aan, en van daaruit gaan ze naar bestemmelingen in heel Vlaanderen.

Extra agenten

Als er bij zulke drugsacties pakketjes onderschept worden, zullen die voortaan door één enkel parket onderzocht worden, het parket van Antwerpen, en niet langer door de verschillende parketten in het land. Parketmagistraat Ken Witpas: "Twee agenten van de sectie drugs van de lokale politie in Antwerpen, zullen die onderschepte postzendingen opvolgen. We verzamelen de gegevens, we kijken of er sporenonderzoek kan gebeuren op de zendingen, wie zijn de bestemmelingen, enzovoort. Als de bestemmelingen in ons land wonen gaan we hen ondervragen: hoe heb je betaald, waar is de drugs precies aangekocht, ... en dan proberen we verbanden te leggen."  Het parket hoopt op die manier mogelijke netwerken te kunnen blootleggen. "Maar dat wordt wel een werk van lange adem", zegt Witpas nog.

Gevaarlijk

Bovendien zijn drugs die online gekocht zijn, vaak best gevaarlijk. Er komen nu tal van nieuwe drugs op de markt, designer drugs of NPS (nieuwe psychoactieve stoffen), ook wel legal highs genoemd. Die lijken op de klassieke drugs en bootsen de effecten na, maar ze zijn gemaakt van chemische stoffen. "Gebruikers kunnen zo niet weten wat ze precies kopen", vertelt Tina Van Havere, onderzoekster aan de Hogeschool Gent. "De gebruiker is letterlijk een proefkonijn. Van cocaïne of of xtc kent iedereen de effecten, spoedartsen weten wet ze moeten doen als er iemand mee in de problemen komt. Maar bij NPS is dat nog heel onbekend terrein. Ook voor onze hulpverleners." 

Ken Witpas: "Veel mensen die iets aankopen op het internet, denken dat ze wat ze besteld hebben ook echt krijgen. Maar in werkelijkheid is dat niet altijd het geval. Het kan soms ook zijn dat ze de meest giftige stoffen hebben aangekocht, en dat ze vijf minuten na inname overlijden." 

Dodelijk

Onlangs is er in Antwerpen nog een postzending onderschept met daarin een gevaarlijke variant van NPS fentanyl, waarbij je door
aanraking al kan overlijden. In ons land zijn er vorig jaar zes mensen overleden door het gebruik van NPS. 

Heb je vragen over drugs, dan kan je altijd terecht bij de Druglijn. 

Meest gelezen