Videospeler inladen...

Antwerpse Modeacademie na kritiek: "Opleiding is zwaar, sommige studenten zoeken psychologische bijstand"

Enkele oud-studenten van de Antwerpse Modeacademie uiten felle kritiek op de opleiding. Zij zijn duidelijk: de werkdruk ligt te hoog en dat leidt onder meer tot psychologische problemen, paniekaanvallen en drugsgebruik. "Onze opleiding is een van de beste ter wereld en dus is ze ook zwaar. Maar we zijn volop in gesprek met studenten en docenten."

De kritiek van de oud-studenten komt er nadat een studente van de Modeacademie vorige maand uit het leven is gestapt. Hoewel er nooit maar één reden aan de basis van een zelfdoding ligt, zou volgens sommige bronnen de werkdruk binnen de opleiding een rol hebben gespeeld. 

De oud-studenten spreken duidelijke taal in een artikel op de toonaangevende modewebsite Business of Fashion. (Té) hoge werkdruk, depressies, drugsgebruik, nachtmerries, paniekaanvallen en racisme: het komt allemaal aan bod. Sommigen vergelijken de Academie zelfs met "een sekte". 

Zware aantijgingen

"Dat zijn zware aantijgingen", reageert Johan Pas, hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, in "De ochtend" op Radio 1. "Hierin kan ik de opleiding amper herkennen. Het was een shock om deze zaken te moeten lezen."

"Onze modeopleiding is een van de beste ter wereld en bijgevolg is ze ook heel zwaar", zegt Pas. "Studenten die zich inschrijven, weten dat ze geconfronteerd worden met veel opdrachten in een korte tijd. De druk ligt hoog en sommige studenten reageren daar beter op dan andere. Het zijn de studenten waarbij het niet zo goed liep, die nu naar de pers zijn gestapt."

We gaan met de hele ploeg bekijken hoe we de balans tussen kwaliteit en werkdruk beter kunnen krijgen

Dat er een probleem is, ontkent het hoofd van de school niet. "Ik heb de indruk dat de opleiding in korte tijd zwaar gegroeid is en dat het docentenkorps misschien niet evenwaardig is meegegroeid. Net als voor de studenten is ook de druk voor de docenten toegenomen. En dat kan een sfeer veroorzaken die onaangenaam is."

"Zelfdoding heeft sowieso nooit met maar één reden te maken", benadrukt Pas. "Maar het is wel zo dat de extreme werkdruk ertoe heeft geleid dat studenten het moeilijk kregen en dat ze psychologische bijstand zijn gaan zoeken. Uiteraard nemen we dit heel serieus. We zijn momenteel aan het praten met zowel studenten als docenten en we gaan met de hele ploeg bekijken hoe we de balans tussen kwaliteit en werkdruk beter kunnen krijgen."

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het gratis nummer 1813. U kan ook chatten via zelfmoordlijn1813.be.

Videospeler inladen...

Meest gelezen