Aria's met ondertitels: Koningin Elisabethwedstrijd voor zang van start

55 zangers laten vandaag en morgen in de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd het beste van zichzelf horen. Een jubileumeditie: 30 jaar geleden vond de eerste editie voor zang plaats. Op 1 mei zendt Klara ook een Opera Top 50 uit, bepaald door de luisteraars.

“Ah, ik lach bij het zien van mijn schoonheid in dees’ spiegel”: misschien krijgen we de favoriete "Juwelenaria" van Bianca Castafiore uit “Faust” van Charles Gounod ook wel te horen in deze Koningin Elisabethwedstrijd. Die is er afwisselend voor piano, viool, zang en sinds vorig jaar ook cello.

Vandaag start de wedstrijd, en het concours voor zang is compact: alles samen zeven dagen. Dat komt omdat de meeste zangers strakke schema’s hebben in de operahuizen waar ze werken.

55 kandidaten doen mee. Daar zijn zes Belgische sopranen bij (Marianne Croux, Julie Gebhart, Cécile Lastchenko, Emma Posman, Déborah Salazar en Charlotte Wajnberg) en voorts jonge stemmen uit alle windstreken, 13 uit Zuid-Korea alleen al. Twee op de drie zijn vrouwen. Meer dan de helft is een sopraan.  

Tien minuten zingen

Op 1 en 2 mei vindt de eerste ronde plaats in Flagey. Daar moeten alle kandidaten een recital met pianobegeleiding brengen. In amper tien minuten moeten ze de jury overtuigen. 24 van hen gaan door naar de halve finale op 4 en 5 mei, ook met pianobegeleiding, en 12 zingen de finale in Bozar, van 10 tot en met 12 mei, met het Symfonie-orkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu. Dan weten we wie de Koreaanse Sumi Hwang opvolgt, die in 2014 won. De Belgische Jodie Devos eindigde toen  knap tweede.

Videospeler inladen...

Jubileum

Dertig jaar geleden, in 1988, vond de eerste wedstrijd voor zang plaats, onder impuls van toenmalig Muntdirecteur Gerard Mortier en zanger José Van Dam. De eerste winnares was de Poolse Aga Winska. Sindsdien hebben veel Belgische zangers het goed gedaan: Werner Van Mechelen, Anne Cambier, Thomas Blondelle, Jodie Devos en Chiara Skerath haalden allemaal de finale.

Zingen met ondertitels

Op de VRT hoeft u niets te missen van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Tijdens de eerste ronde focust canvas.be op de Belgen. De halve finale wordt rechtstreeks uitgezonden: de namiddagsessies op Canvas; de avondsessies op Canvas+ (het kanaal van Ketnet) en Klara. En ook op Vrtnu.be. De drie finaleavonden komen rechtstreeks op Klara en Canvas. Presentatoren Lut Van der Eycken (Klara) en Katelijne Boon en Clara De Decker (Canvas) ontvangen dan allerlei gasten.

Nederlandse vertaling

Nieuw is dat de aria’s en liederen die de twaalf finalisten zingen op tv live goed te volgen zijn met Nederlandse ondertitels, net zoals dat live in de opera gebeurt. Daarvoor werkt de VRT samen met de ondertitelaar van de Munt.  De ondertitels tovert u tevoorschijn via teletekstpagina 888 op de drie finaledagen: donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 mei.

Zes wedstrijdwatchers

Net als vorige jaren volgen zes jonge Belgische zangers de wedstrijd, zonder dat ze zelf deelnemen. De Zes|Les Six geven commentaar op radio, tv en sociale media.

Tosca, Rigoletto of de Toverfluit?

Radiozender Klara presenteert op 1 mei een Opera Top 50 met de favoriete aria’s van de luisteraars. U kunt mee de volgorde bepalen van 50 grootse momenten uit de operageschiedenis.  En ja, Castafiores Juwelenaria van Gounod staat erbij.

Meest gelezen