Videospeler inladen...

Beide Korea's willen een kernwapenvrij Koreaans schiereiland en het einde van de oorlog

Noord- en Zuid-Korea willen dit jaar nog een permanente vrede sluiten. Beide landen willen ook een Koreaans schiereiland zonder kernwapens.  Dat zeggen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een gemeenschappelijke verklaring. Die verklaring kwam er op het eind van een historische ontmoeting tussen beide leiders.

Om het bezoek af te sluiten ondertekenden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elk de gemeenschappelijke verklaring die was opgesteld. Daarop gingen beide heren breed lachend op de foto voor enkele stevige handdrukken en zelfs een spontane warme omhelzing.  

In het akkoord zeggen Noord- en Zuid-Korea dat ze een 'permanente' en 'solide' vrede willen bereiken. Dat vredesakkoord willen ze dit jaar nog sluiten. Officieel zijn beide landen al decennia -sinds 1953- in staat van oorlog. Maar, zei Kim Jong-un in zijn persverklaring, "er is geen reden waarom we met elkaar zouden moeten vechten. We zijn één natie."

Daarom engageren beide leiders zich voor een 'denuclearisatie' van het schiereiland. Details over hoe ze tot die kernwapenvrije situatie komen, gaven ze niet. Wel is er al een tweede ontmoeting tussen de twee leiders gepland. De Zuid-Koreaanse president zou in het najaar naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang reizen.

China, Japan en Rusland hebben de ontwikkelingen al positief onthaald. Al is er ook scepsis bij waarnemers. Het verleden toont aan dat Noord-Korea zich eerder al niet hield aan gemaakte beloftes. Een half jaar geleden klonk er uit Pyongyong nog regelrechte oorlogstaal.  Dit keer is het anders, zegt Kim Jong-un: "We gaan het pijnlijke verleden niet herhalen."

Videospeler inladen...

Intussen heeft de Amerikaanse president Trump ook gereageerd, via zijn geliefde instrument Twitter. Trump is trots en juicht de stappen toe, maar blijft voorzichtig: "Er gebeuren goeie dingen, maar alleen de tijd zal uitwijzen (hoe het afloopt)."

Als Amerikaans president zal Trump daar zeker nog zijn rol in moeten spelen. Wellicht in juni staat er een ontmoeting gepland tussen Trump en Kim Jong-un -ook al iets dat enkele maanden geleden ondenkbaar was. Een definitieve vrede tussen de beide Korea's is onmogelijk zonder de zegen van de VS. 

De gemeenschappelijke verklaring was het hoogtepunt van wat al vanaf de ochtend een historische dag zou worden. Om 9.30 uur lokale tijd stak Kim Jong-un de grens met Zuid-Korea over. Het was voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig dat een leider van Noord-Korea voet op Zuid-Koreaanse bodem zette. Aan de overkant van de demarcatielijn stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Kim op te wachten. Nadat ze elkaar uitvoerig de hand hadden geschud, gebeurde iets wat niet vooraf gepland leek. Op verzoek van Kim draaiden beide leiders zich om en zetten ze enkele stappen terug naar Noord-Korea. Daarna ging het terug naar Zuid-Korea, naar Panmunjeom, het dorp in de gedemilitarizeerde zone. Zowel in de voor- als namiddag hadden de leiders een gesprek en plantten ze een herdenkingsboom. Een gemeenschappelijk banket sluit het bezoek af. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen