2017 Invision

Charles Neville overleden

Charles Neville, saxofonist van de Neville Brothers, is donderdag overleden aan de gevolgen van alvleesklier­kanker. Hij werd 79. Hij was de tweede oudste van de vier broers die gedurende drie decennia de Neville Brothers vormden, een van de belangrijkste en invloedrijkste muziekgroepen uit New Orleans.

Zijn suggestieve manier van saxofoon spelen was een van de hoofdkenmerken van de typische "Neville Brothers sound". Mooie voorbeelden hiervan zijn de nummers "Yellow moon" en "Healing chant" uit 1989. "Healing chant" won trouwens een Grammy voor "best pop instrumental", de enige Grammy die de broers wisten te scoren.

Charles Neville werd geboren in New Orleans, waar hij ook opgroeide. Reeds in 1950 speelde hij in muziekgroepen die rhythm & blues-sterren zoals Johnny Ace, Jimmy Reed en B.B. King begeleidden.

In 1956 ging hij bij het leger en toen ging het mis. Ondanks een samenwerking met zanger Larry Williams werd zijn muziekcarrière hoe langer hoe meer bijzaak, ten voordele van een leven vol misdaad, heroïne- en methadon­verslavingen. Het zou hem twee decennia kosten om weer volledig 'clean' te worden.

Begin jaren zestig zat hij in de gevangenis vanwege het bezit van marihuana. Daar musiceerde hij met andere gedetineerden zoals pianist James Booker en drummer James Black. Eind jaren zestig verhuisde hij naar New York, waar hij optrad met verschillende artiesten, maar kwam uiteindelijk terug naar New Orleans in opdracht van zijn oom George Landry, ook bekend als "Big Chief Jolly of the Wild Tchoupitoulas tribe of Mardi Gras Indians".

George Landry bracht zijn neefjes Charles, Aaron, Art en Cyril samen om hem te vergezellen bij de opnamen van de plaat "The wild Tchoupitoulas" uit 1976. Uit deze samenwerking ontstonden uiteindelijk de Neville Brothers. Hun typische mix van funk, soul en New Orleans-rhythm & blues bracht hen internationale faam in de jaren tachtig. Ze deden toen tournees over de hele wereld en brachten platen uit bij grote platenfirma's.

Toen de Neville Brothers uiteindelijk uit elkaar gingen in 2012, deed Charles verder met de groep van zijn broer Aaron. Hij speelde in 2017 ook nog met de groep van Dr. John. Datzelfde jaar werd hij ook in het ziekenhuis opgenomen vanwege alvleesklierkanker. Donderdag is hij overleden. Hij werd 79.

Meest gelezen