Videospeler inladen...

De dokter komt almaar minder bij u thuis

Over de laatste tien jaar is het aantal raadplegingen bij de dokter met een kwart gestegen, maar het aantal huisbezoeken is ook met een kwart gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering RIZIV. Een consultatie is ook duurder geworden, maar de prijs stijgt minder snel dan vroeger.

Minder dan een kwart van de consultaties met de huisdokter vinden nog plaats bij de patiënt thuis. Het RIZIV becijferde dat huisartsen in 2017 bijna 4 miljoen minder huisbezoeken uitvoerden dan in 2007, goed voor een daling van een kwart. 

Dat wordt gecompenseerd door een stijging bij de raadplegingen. Patiënten vinden vaker de weg naar de praktijk, want in dezelfde periode waren er 7 miljoen meer raadplegingen. Dat is dan weer een stijging van een kwart. In totaal stijgt het aantal consultaties over tien jaar dus met meer dan 3 miljoen. 

Volgens het RIZIV zijn er heel wat verklaringen voor die evolutie. Dokters zelf gaan minder graag op huisbezoek. Het kost meer tijd en het is minder efficiënt te combineren met het gezinsleven. De vergrijzende bevolking gaat vaker naar de dokter en blijft langer mobiel. 

Duurder

De consultaties worden ook duurder, zowel in de praktijk als aan huis. De prijs stijgt wel minder fel dan vroeger. Tussen 2007 en 2017 steeg de prijs van een raadpleging met 4,5 euro en die van een huisbezoek met 6 euro. In de vijf jaar voordien steeg die prijs met respectievelijk 4 en 8,5 euro. 

In totaal gaven we in 2017 ook zo’n kwart miljoen euro meer uit aan de huisarts dan tien jaar geleden. Ook hier is het stijgende belang van raadplegingen in de praktijk duidelijk. De 7 miljoen extra raadplegingen brachten een uitgavenstijging van bijna 60 procent met zich mee. De bijna vier miljoen minder thuisbezoeken zorgden dan weer voor een daling van amper zeven procent in de uitgaven. 

Intussen halen artsen nog maar 30 procent van hun inkomsten uit huisbezoeken. Tien jaar geleden was dat nog 45 procent.

Videospeler inladen...

Meest gelezen