marcio cabral

Alweer schandaal bij fotowedstrijd: miereneter blijkt opgezet te zijn

Het is oprecht een mooie foto, "The night raider" van Marcio Cabral, en hij had prijs met zijn miereneter die zich tegoed doet aan een termietenheuvel in het Emas Nationaal Park in Brazilië. "Het was moeilijk werken in de volledige duisternis met flitslicht, een supergevoelige film en een sluitingstijd van 30 seconden", zei de winnaar. Kan best,  maar de miereneter was al bij de taxidermist gepasseerd. 

Het Natuurhistorisch Museum in Londen organiseert al jaren de wildlife-fotowedstrijd. Maar "wildlife" betekent volgens het reglement: levend in het wild. En dus niet dood bij de taxidermist (iemand die dode dieren opzet, nvdr).

Marcio Cabral ontkent het bedrog, maar de voorzitter van de jury is onvermurwbaar.  Het opgezette dier staat normaal aan de ingang van het nationaal park.

copyright BBC

"The night raider" is intussen verwijderd uit de tentoonstelling van de beste foto's. De jury noemt het gedrag van de bedrieger een aanslag op de integriteit van eerlijke natuurfotografen. 

Niet het eerste opgezette beest op een foto...

Het bedrog van Cabral is niet uniek. In 2009 werd op het nippertje, in dezelfde wedstrijd, een foto ontmaskerd van een wolf die over een afsluiting springt.

Het ging niet om een wilde, maar om een tamme wolf uit een zoo. Ook over sommige spectaculaire en schijnbaar toevallige beelden in natuurdocumentaires worden wel eens vragen gesteld.  Zelfs David Attenborough heeft al toegegeven dat hij de natuur soms een handje helpt, maar hij liet nog geen opgezette exemplaren opdraven. 

Meest gelezen