Laurie Dieffembacq

Elke gemeente moet veiligheidscel oprichten om mogelijke terroristen op te sporen

De federale regering heeft beslist dat elke gemeente een Lokale Integrale Veiligheidscel moet hebben. Zo'n cel moet mensen opsporen die aan het radicaliseren zijn en mogelijk aanslagen zullen plegen. De helft van de Belgische gemeenten heeft al zo'n veiligheidscel, in Vlaanderen gaat het zelfs om twee op de drie gemeenten. De rest zal nu dus verplicht moeten volgen.

Verschillende Vlaamse gemeenten hebben al een dergelijke Lokale Integrale Veiligheidscel. "Dat is een overlegplatform met de burgemeester als voorzitter", verduidelijk minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "De burgemeester zit samen met de politie, mensen uit het onderwijs, mensen uit de sociale sector en dergelijke. Er wordt bekeken of er radicaliseringsdossiers zijn in de gemeente en de dossiers worden opgevolgd."

Ongeveer de helft van de gemeenten in ons land heeft vandaag al zo'n veiligheidscel. "Het systeem is al twee jaar operationeel, maar op vrijwillige basis", aldus Jambon. "Maar nu wordt het verplicht voor alle gemeenten. Dat is een van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie na de aanslagen van 22 maart."

Ook beslist op ministerraad: alle firma's betrokken bij bouwdossiers moeten aansprakelijkheidsverzekering hebben

De ministerraad heeft vandaag ook beslist dat alle firma's betrokken bij een bouwdossier voortaan een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Tot nu gold die verplichting enkel voor architecten.

Iemand die bouwt is dankzij de nieuwe regeling zeker dat hij een vergoeding zal krijgen wanneer er iets fout loopt, klinkt het. "Het gaat over alle diensten: van bouwondernemer tot landmeter. En het gaat over alle mogelijke beroepsfouten: van een verkeerd plan tot werken niet juist uitvoeren. Als er een professionele fout wordt vastgesteld moet die vergoed worden met de aansprakelijkheidsverzekering", zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Meest gelezen