Videospeler inladen...

Hoe willen Robbe, Jolijn en Noa in de toekomst leren op school?

In Turnhout kwamen de afgelopen 2 dagen bijna 500 laatstejaars bijeen om na te denken over het onderwijs van de toekomst. Het initiatief "J1000- Old school in de toekomst" wil leerlingen zelf aan het woord laten over hoe ze willen leren en wat beter kan in ons onderwijs.

Robbe Vanbael (foto hierboven) loopt school aan de KSD in Diest. Hij vindt dat ons onderwijs dringend aan vernieuwing toe is. Hij ziet de leerkracht veeleer als een coach die inspeelt op de interesses van leerlingen. Hijzelf houdt van geschiedenis, maar verveelt zich vaak in de les precies omdat het voor hem te traag gaat. Daarom pleit hij voor meer onderwijs op maat.  

Jolijn Henderikx is zesdejaars in het Heilig Graf in Turnhout. Ook zij vindt dat leerkrachten te weinig naar de leerlingen zelf luisteren. Als dat wel zou gebeuren, zouden leerlingen meer gemotiveerd zijn, denkt ze. Jolijn wil ook kortere schooldagen. De laatste lesuren is de concentratie toch weg, zegt ze.  

Ook Noa volgt les in het Heilig Graf in Turnhout. Zij vindt de kloof tussen leerling en leerkracht nu te groot. Soms durven we zelfs geen vragen te stellen, zegt ze. Zij pleit voor meer actievere lessen waarbij de leerkracht midden tussen de leerlingen staat en waar leerlingen ook elkaar mogen helpen. Zo kan de leerkracht de leerlingen vragen om zelf een stuk leerstof voor te bereiden. Leerlingen kunnen dan de volgende dag aan elkaar uitleg geven over de stof.  

Meest gelezen