Hoe zou het nog zijn met "de te knappe man"?

"De foto van de man waarop iedere vrouw zat te wachten." Een betere omschrijving kon er 5 jaar geleden niet gegeven worden aan Omar Borkan Al Gala, wiens verhaal toen viraal ging. Hij zou immers uit Saudi-Arabië gezet zijn omdat hij "te knap" was. Nieuws- en lifestylewebsites publiceerden gretig foto’s van hem, ook al werd snel duidelijk dat het "deportatieverhaal" met een serieuze korrel zout genomen moest worden. Toch leek het broodje van Al Gala te zijn gebakken. Zijn vermogen wordt momenteel op ettelijke miljoenen dollars geraamd.

Al Gala werd in 1989 geboren in Bagdad, Irak. Na verhuis van zijn ouders groeide hij op in Dubai. Daar studeerde hij onder meer aan het "Faculty Executive Hotels International Institute". Toch opteerde hij voor een carrière als fotomodel en verhuisde daarom naar de Canadese stad Vancouver, om zijn kansen in de modebusiness te vergroten.

Maar het was het schimmige verhaal in april 2013 dat hem wereldwijd op de kaart zette. Volgens dat verhaal zouden 3 mannen Saudi-Arabië uitgezet zijn, omdat ze te knap waren en daardoor zorgden voor de nodige opwinding bij vrouwen die eenzelfde festival bijwoonden. Dit tot ongenoegen van de politie die op het festival een oogje in het zeil hield. Niet alleen werden ze van de festivalplaats verwijderd, ze werden ook prompt het land uitgezet. Een van hen was dus Al Gala die door het verhaal als "really ridiculously good looking" werd omschreven.

Al Gala hield aanvankelijk de lippen stijf op elkaar, maar in januari 2015 gaf hij tegenover de Canadese nieuwswebsite Metro News toe dat niet alles verlopen was zoals in de media verschenen was: "Ik heb er nooit veel over willen vertellen. Maar eigenlijk is het niet zo’n negatief verhaal. Het heeft me veel meer opgebracht dan dat het me nadeel berokkend heeft."

"Met een groep vrienden bezocht ik in april 2013 een cultureel festival in Riyad. Zonder enige bijbedoelingen, enkel om ons te amuseren. Omdat ik al wat modellenwerk gedaan had, herkenden een paar meisjes mij die me om een handtekening vroegen. Dat aantal bewonderaarsters groeide daarna gestaag aan. Dat was helemaal niet naar de zin van de plaatselijke politie, omdat het niet toegelaten is om daar met meisjes contact te zoeken. Ze hebben me dan gevraagd om het festival te verlaten."

"De volgende dag ben ik dan uit eigen beweging terug naar Vancouver gevlogen. Ik ben dus helemaal niet het land uitgezet. Ook al wist ik dat de berichten die daarna in de media verschenen niet helemaal correct waren, toch hield ik me op de achtergrond, in de hoop dat ik het mysterie dat er rond mijn persoon hing, kon gebruiken voor mijn carrière als fotomodel. Wat me uiteindelijk wel gelukt is."

"Vanaf het moment dat het verhaal viraal ging, had ik het gevoel dat ik de loterij gewonnen had. Ik ben dan op zoek gegaan naar een manager, die het verhaal levendig gehouden heeft, ten voordele van mijn carrière. Ik denk dat we op een heel snuggere manier met deze situatie omgegaan zijn."

Er volgden alvast modellencontracten wereldwijd, inclusief tournees die hem brachten naar Mexico, Chili, Vietnam en Groot-Brittannië. Magazines vroegen hem voor fotoshoots, modeontwerpers wilden hem op de catwalk, er volgden tv-interviews en er stonden hem gillende fans op te wachten waar hij arriveerde, in Tokyo zelfs een 20.000-tal. Er waren verrassingsoptredens op feestjes en er werden zelfs T-shirts met zijn gezicht ("Pushing the boundaries of fashion with no borders") gemaakt en verkocht. Ook sloot hij een lucratief contract met Samsung om op te treden als 'ambassadeur' van hun producten.

Bovendien groeide hij uit tot een sociaal mediafenomeen met meer dan 1 miljoen volgers op Instagram en bijna 2,5 miljoen op Facebook. Dankzij zijn populariteit op sociale media geeft hij druk bijgewoonde lezingen onder de noemer "How to be the next social media star".

In oktober 2015 trouwde hij met modeontwerpster Yasmin Oweidah en in 2016 werd hij vader van een zoontje, Diyab. Zijn vermogen wordt intussen geraamd op 10 miljoen dollar. Hij bezit een huis in Vancouver en in Dubai. Tot zijn autocollectie behoren onder meer een Lamborghini, een Porsche en een Mercedes G55 die hij voor zijn 25e verjaardag zou gekregen hebben.

En wat vindt hij nu zelf over de omschrijving dat hij "te knap" is? Al Gala: "Ach, dat ik de omschrijving van "te knap" gekregen heb vind ik overdreven. Er zijn mensen die veel knapper zijn dan ik."

Meest gelezen