Videospeler inladen...

De Gucht sceptisch over vrede in Korea: "Zeer grote waarborgen nodig om Kim Jong-un te doen bewegen"

Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht is sceptisch over de historische ontmoeting vandaag tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. "Het is nog nooit gebeurd dat een kernmacht zijn kernwapens opnieuw afstaat", zei De Gucht in "Terzake".

Kim Jong-un en Moon Jae-in willen dit jaar nog een permanente vrede sluiten en een Koreaans schiereiland zonder kernwapens. Volgens De Gucht is het "bijzonder moeilijk" om in te schatten wat er nu na de historische ontmoeting gaat gebeuren.

"Ikzelf ben sceptisch. Het is de derde keer dat ze het proberen. Ondertussen is Noord-Korea een kernmacht en het is nog nooit gebeurd dat een kernmacht zijn kernwapens opnieuw afstaat." Wat dat laatste betreft:  Zuid-Afrika heeft in het verleden wel zijn kernarsenaal ontmanteld.

De Gucht denkt dat er "zeer grote waarborgen" zullen moeten komen om de Noord-Koreaanse leider te doen bewegen. "In termen dat er geen militaire bedreiging kan zijn tegenover Noord-Korea en geen bedreiging tegenover het regime", aldus de voormalige Europees commissaris.

"Op dit moment kan je er geen oordeel over vellen"

Concreet betekent dat volgens De Gucht dat het kernarsenaal weg moet uit het Koreaanse schiereiland, maar ook dat de Amerikaanse luchtafweer en de Amerikaanse troepen weg moeten uit Zuid-Korea. "En dan zal ook China zich daar in mengen en de baas willen worden over de Zuid- en Oost-Chinese Zee. En dat is zelfs ook voor Europa gevaarlijk, want dat is dé handelsweg voor de schepen die de wereldhandel uitmaken."

Karel De Gucht vraagt zich ook af hoe je het behoud van het politieke regime in Noord-Korea kan garanderen. "Zie je Trump al garanderen dat daar nooit een ander regime dan een communistisch regime komt? Zien wij onszelf dat doen?"

De garanties zullen hoogstwaarschijnlijk moeten komen van de twee wereldmachten: de Verenigde Staten en China. "En die twee hebben ook wel met elkaar een en ander te bediscussiëren. Wat vandaag is gebeurd, is op zich geen slecht gebaar en ik hoop dat daar iets uit komt. Maar op dit moment kan je daar geen oordeel over vellen of dat tot enig resultaat aanleiding zal geven", besluit De Gucht.

Bekijk hieronder het interview met Karel De Gucht in"Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen