Kenia verbiedt lesbische film "Rafiki", terwijl die voor Cannes geselecteerd is 

"Rafiki" is de eerste Keniase film ooit die het prestigieuze festival van Cannes haalt. Maar de filmcommissie in hoofdstad Naïrobi verbiedt "Rafiki". Iedereen die de film bezit, bekijkt of vertoont overtreedt de wet, zegt de officiële commissie. De Keniase overheid heeft het moeilijk met het lesbische liefdesverhaal. En met alle uitingen van homosexualiteit trouwens. 

"Rafiki" betekent "vriend" in het Swahili. De film vertelt de love story van twee jonge vrouwen. De filmcommissie ziet in de film een poging om lesbische relaties te legitimiseren. Dat is onaanvaardbaar voor de overheid van het Oost-Afrikaanse land. Homosexuele handelingen zijn er verboden, er staan straffen op tot 14 jaar. De wetten van de Britse kolonisator zijn nog altijd van kracht. 

Regisseur Wanuri Kahiu is erg ontgoocheld. "Volwassen Kenianen krijgen niet het recht om zelf te oordelen en te beslissen welke films ze willen zien", zegt ze.  "Rafiki" is gebaseerd op de bekroonde novelle "Jambula Tree" van de Ugandese auteur Monica Arac Nyeko. In dit Romeo en Julia-verhaal krijgen twee jonge vrouwen die tot politieke groepen behoren die elkaar bestrijden een coup-de-foudre. 

Krampachtige houding tegenover holebi's

De Keniase overheid en christelijke kerken veroordelen relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in de meest verregaande bewoordingen. De weerstand van de Anglikaanse kerk zit overigens in de film. De voorzitter van de filmcommissie beschouwt zichzelf als een kruisvaarder om de Keniase cultuur en moraal te beschermen. President Kenyatta staat achter hem. 

Vorig jaar verbood de filmcommissie onder meer Amerikaanse kinderprogramma's op de televisie omdat ze er ergens een verheerlijking van homoseksualiteit in meende te zien. Vier jaar geleden mocht Oscarwinnaar "The Wolf of Wall Street" nergens vertoond worden, wegens expliciete naaktscenes en te veel vloeken. Coca-Cola moest een kus in een reclamefilmpje wegknippen. Toch krijgt regisseur Wanuri Kahiu ook steun in het land, vooral op sociale media.  

U ziet hieronder de trailer van "Rafiki".  De film wordt in mei vertoond in Cannes in de afdeling "un certain regard". 

Meest gelezen