Videospeler inladen...

Meer doden door mazelen omdat Europeaan zich niet meer laat inenten

Vorig jaar is in Europa het aantal patiënten met mazelen verdrievoudigd. 14.000 Europeanen kregen mazelen, 37 van hen hebben het niet overleefd. Het probleem: 87 procent van de patiënten die mazelen kreeg was niet gevaccineerd. De Europese Commissie gaat een campagne lanceren om mensen te motiveren zich te laten vaccineren.

Onder meer in Nederland daalt het aantal kinderen dat vaccinaties krijgt. Ouders denken dat hun kinderen autisme kunnen krijgen van de inentingen, of denken dat de ziektes waartegen gevaccineerd wordt niet meer voorkomen in Europa.

"Als mensen gaan googelen komen ze heel wat foute informatie tegen", zegt professor en vaccinoloog Pierre Van Damme. "Dat je kind autisme zou krijgen van vaccinaties klopt helemaal niet."

De Europese Commissie wil dat meer Europeanen zich laten vaccineren. "Dat kan door websites op te richten waarop je alle juiste informatie zet, en ook duidelijk maakt dat het om websites gaat die gevalideerd zijn door wetenschappers", aldus Van Damme.

Ook artsen, apothekers en verpleegkundig personeel moeten opgeleid worden zodat ze mensen duidelijk kunnen informeren over vaccinaties.

Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen in Europa zijn niet gevaccineerd. "Dat komt vaak door laksheid." Van Damme raadt iedereen aan om z'n vaccinatiekaart eens na te kijken. "Controleer zeker op je ingeënt bent tegen mazelen."

Vlaanderen doet het goed

Volgens Van Damme is Vlaanderen op dit moment een "voorbeeldregio in Europa". "We zien dat meer dan 90 procent van de peuters gevaccineerd is, dat is een goeie zaak."

"We zitten wel met een lichte ondervaccinatie bij mensen tussen 20 en 40 jaar." 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen