Videospeler inladen...

Robotchirurgie behandelt lymfe-oedeem bij mensen met kanker

Het UZ Brussel heeft als eerste in Europa met succes een nieuwe behandeling toegepast voor lymfe-oedeem, iets waar bijvoorbeeld veel borstkankerpatiënten na een operatie mee kampen. Tot nu bestond de behandeling voornamelijk uit kinesitherapie en het dragen van steunverbanden. Een operatie is bijzonder complex, maar het UZ kan nu dankzij geavanceerde robotchirurgie gezonde lymfeklieren uit de buik transplanteren.

Lymfe-oedeem is de ophoping van lymfevocht in het bindweefsel van je arm of je been. Onder normale omstandigheden wordt dat vocht verzameld in een lymfevat en vervolgens afgevoerd via lymefklieren. Als dat proces verstoord wordt, hoopt dat vocht zich op en: je krijgt een "dikke arm" of een "dik been". En dat brengt veel ongemakken met zich mee: pijn en zwellingen in je hand, pols, elleboog, schouder of je volledige arm of been, tintelingen, huidveranderingen...

Een dikke arm of een dik been kan aangeboren zijn, maar in de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een kankeroperatie, bestraling of een infectie. Vooral patiënten die borstkanker krijgen, zijn er erg gevoelig aan omdat bij de operatie dikwijls lymfevaten en/of lymfeklieren weggenomen worden.    

Microchirurgie

De behandeling van een dikke arm bestaat vooral uit beweging, kinesitherapie, het dragen van bandages ("compressiekousen"), manuele massage of "massage" via een compressietoestel, huidzorg... Sinds enkele jaren is het mogelijk om gezond lymfeweefsel uit de lies te transplanteren naar de oksel, maar die operatie is gecompliceerd is: een lymfevat is kleiner dan 1 mm.

De Lymfekliniek van het UZ Brussel heeft nu een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij ze gebruikmaken van geavanceerde robotchirurgie. "Daardoor kunnen we heel nauwkeurig werken en is de operatie ook minimaal invasief", zegt professor Moustapha Hamdi, diensthoofd Plastische Heelkunde van UZ Brussel.

Ik kan veel meer dan twee jaar geleden, dit is een positieve evolutie

Karine ver Eecke

Het is microchirurgie: de chirug kijkt de hele tijd door de microscoop, het gebruikte materiaal is bijzonder fijn. De draad is bijvoorbeeld amper met het blote oog te zien.

In januari voerde het team voor het eerst een robot-geassisteerde lymfekliertransplantatie uit, en met succes, zegt professor Hamdi. Ook Karine ver Eecke onderging intussen de operatie, haar jarenlange klachten zijn sterk verbeterd. "Ik kan veel meer dan twee jaar geleden, dit is een positieve evolutie."

Videospeler inladen...

Meest gelezen