Royals: over wapperende haren, een schijnbaar hazenslaapje en baby's die onder de radar blijven

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Nederland zijn een rits nieuwe foto's vrijgegeven van het koninklijke gezin en er duikt glamour op. Fotograaf Erwin Olaf haalt de Oranjes uit hun comfortzone. De Britse pers kreeg dan weer andere baby's voor de lens dan verwacht, maar prinses Charlotte maakte veel goed net als jokkebrok prins William. In Monaco zag baby Max het levenslicht en in Denemarken staat na 15 jaar de hypermoderne graftombe van koningin Margrethe in de kathedraal.

Van omstreden fotograaf tot koninklijke huisfotograaf

Alsof ze op een Hollywoodfilmaffiche prijken, zo staat de Nederlandse koninklijke familie op nieuwe foto's die zijn vrijgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst voor het 5-jarige koningschap van Willem-Alexander. De foto's, waaronder enkele staatsieportretten, werden vorige maand gemaakt door fotograaf Erwin Olaf (58) op het paleis in Amsterdam. Op de statige foto's prijkt koning Willem-Alexander met de Ridder-Grootkruis Militaire Willemsorde, koningin Máxima draagt het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw:

Erwin Olaf

Bovenstaande foto is vrij traditioneel met een minzame glimlach van de koning, en moet representatief zijn voor het ambt dat de nodige verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Ook de drie tienerdochters werden samen gefotografeerd (van links naar rechts): prinses Ariane, prinses Alexia en de prinses van Oranje, Amalia:

Erwin Olaf

De foto die echter het meeste in het oog springt, is die van het voltallige gezin dat vol zelfvertrouwen recht op de lens komt afgestapt met de wapperende, lange haren van de dames. Een dynamisch beeld in een omgeving vol paleismarmer en met het beeldhouwwerk van Atlas -die de wereld draagt- op de achtergrond. De oudste kinderen kunnen het duidelijk best alleen aan, terwijl Ariane nog even de hand van papa vasthoudt.

Erwin Olaf

Zowaar glamour bij de Oranjes. De internationaal gerenommeerde fotograaf Olaf kan als geen ander professioneel speels zijn. Op vorige portretten mocht het haar van de prinsessen al eens nonchalant liggen. Hij houdt van bewust in scène gezette fotografie, zodat alles naar zijn hand kan gezet worden, en kiest minutieus voor details. Olaf zelf staat stiekem op een foto: zijn beeltenis reflecteert in de pupillen van Willem-Alexander.

Erwin Olaf

Olaf gaat geen taboes uit de weg. In 2000 kreeg hij kritiek te slikken in Groot-Brittannië en Australië met de gephotoshopte collectie "Royal blood" waarin hij royals portreteerde die op onnatuurlijke wijze aan hun einde kwamen. Onder hen Lady Di waarbij het bloederige logo van Mercedes in haar arm steekt, verwijzend naar Diana's auto-ongeluk in Parijs. Maar ook vroeger werk, met 60-plussers halfnaakt en expliciete erecties, veroorzaakte ophef.

Oeps, verkeerde Britse baby

Uren en úren stond de pers aan de Lindo Wing van het Saint Mary's Hospital in Londen, wachtend op een glimp van de pasgeboren prins Louis.  Maar de bekende dubbele deur waardoor kersverse ouders met hun spruit komen, was er blijkbaar niet alleen voor de Britse prins William en hertogin Catherine Middleton. Enkele andere pas bevallen moeders stapten de deur door en kregen tot hun verbazing applaus van de aanwezige journalisten.   

Toen prins William dochter Charlotte en zoon George naar het ziekenhuis bracht om hun nieuw broertje te ontmoeten, bleek nog maar eens hoe fotogeniek en onbevreesd prinses Charlotte (2) wel is: ze wuift onophoudelijk naar de horde fotografen en draait zich op de trappen als een echt model om voor een laatste groet.

Dat baby's 's nachts vaak niet doorslapen, weten we allemaal. Prins William liet na twee dagen weten dat dat goed meeviel. "Hij (prins Louis, red.) gedraagt zich en dat is goed nieuws", liet William zich ontvallen tijdens een plechtigheid in Westminster Abbey om gesneuvelde soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland te herdenken. Maar even later werd er sterk getwijfeld aan dat verhaal: ITV en BBC betrapten papa William op enkele moeilijke momenten en wellicht een hazeslaapje tijdens de viering. Oordeel gerust zelf:

En de baby die niet álle covers haalde

Heugelijk nieuws in Monaco, maar dat nieuws haalde niet de voorpagina's van de internationale kranten: prinses Caroline werd opnieuw grootmoeder via haar zoon Andrea Casiraghi. Hij en zijn echtgenote Tatiana Santo Domingo verwelkomden hun derde kind, een tweede zoon Maximilian (roepnaam Max) Rainier.

Rainier is een verwijzing naar overgrootvader prins Rainier III. Het jongetje is zesde in lijn voor de troon als prins Albert heengaat, en dat na prins Jacques (1), prinses Gabriella (2), grootmoeder Caroline (3), vader Andrea (4) en broer Alexandre (5). Oudere zus India zakt één plaatsje.

Binnen een gezin krijgen mannen immers voorrang op vrouwen. Zo is in 2014 bij de Monegaskische tweeling eerst Gabriella geboren, twee minuten later gevolgd door Jacques. Maar is hij toch de kroonprins.

Tatiana Santo Domingo, Andrea Casiraghi met kinderen India en Sasha.

Van kersvers leven naar de dood

Terwijl Monaco en het Verenigd Koninkrijk het leven vieren, denkt Denemarken eerder aan de dood. De glazen tombe voor koningin Margrethe staat sinds deze week opgesteld in de kathdraal van Roskilde. Daar zal Margrethe bij overlijden haar laatste rustplaats vinden tussen bijna 40 Deense koningen en koninginnen die stierven sinds de middeleeuwen tot nu.  

Aan de tombe werd gewerkt sinds 2003 door kunstenaar en beeldhouwer Bjørn Nørgaard. Hij pleegde intens overleg met de koningin en wijlen prins Henrik voor het moderne ontwerp. Het onderste gedeelte -de voet als het ware- is gemaakt uit zandsteen uit Frankrijk (het geboorteland van Henrik), de drie pilaren die de glazen sarcofaag dragen zijn van Deens graniet, van basalt van de Faeröer-eilanden en van marmer uit Groenland. De olifantenkoppen bestaan uit zilver. In de sarcofaag zelf liggen figuren die Margrethe en Henrik moeten voorstellen.

Bij de dood van de koningin wordt haar lichaam niét in de ruimte omhuld door glas gelegd, maar in een crypte onder het monument. Voorlopig staat de tombe afgeschermd. Het grote publiek kan wel een mini-kopie bekijken in de kathedraal.  

Meest gelezen