Tessenderlo Group koopt gascentrale in Tessenderlo

Tessenderlo Group investeert 328 miljoen euro om zijn partners uit te kopen in T-Power, een gascentrale van 425 MW in Tessenderlo.  

Het bedrijf koopt daarmee de 80 procent van de aandelen die het nog niet in handen had van Siemens Project Ventures GmbH (20 pct), TG Europower bv (Tokyo Gas, 26,66 pct) en Power Kestrel Limited (Itochu Corporation, 33,33 pct), zo heeft de groep donderdagavond bekendgemaakt. De overname zal naar verwachting afgerond worden tegen eind september.

Tessenderlo Group investeert 328 miljoen euro, waarbij er ongeveer 138 miljoen euro wordt uitbetaald aan de verkopende aandeelhouders en er voor ongeveer 190 miljoen euro netto financiële schulden worden overgenomen.

"Met de overname van deze moderne energiecentrale wil Tessenderlo Group inspelen op de ontwikkelingen op de Belgische energiemarkt", zegt topman Luc Tack. "De gascentrale is zeer flexibel en net die flexibiliteit wordt steeds belangrijker door het stijgend aandeel van fluctuerende energiebronnen in het stroomnet, zoals windkracht en zonne-energie. Bovendien versterkt deze aankoop het duurzaamheidsprofiel van de gediversifieerde industriële Tessenderlo Group."

T-Power exploiteert sinds juni 2011 de 425 MW CCGT-centrale (Combined Cycle Gas Turbine) op de terreinen van Tessenderlo Group in Tessenderlo. Met de RWE groep werd een tollingovereenkomst afgesloten van 15 jaar (tot 2026) voor de volledige capaciteit van de centrale. De centrale stelt een dertigtal mensen tewerk.

In 2017 realiseerde T-Power een omzet van 69 miljoen euro, een rebitda (recurrente winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van 52 miljoen euro en een nettoresultaat van 19 miljoen euro.

Meest gelezen