Videospeler inladen...

Trump: “Iran mag zelfs niet in de buurt van een atoomwapen komen”

De Amerikaanse president Donald Trump en Duits bondskanselier Angela Merkel hebben een persconferentie gegeven na hun gesprek in het Witte Huis. Een van de vele gespreksonderwerpen was Iran. Trump wil af van het nucleaire akkoord met Iran, dat onder zijn voorganger Obama werd gesloten. Merkel zei dat het aan Trump is om daarover te beslissen.

“Het Iraanse regime zet aan tot geweld”, zei Trump, “tot bloedvergieten en tot chaos in het hele Midden-Oosten. We moeten erover waken dat dit moorddadige regime zelfs niet in de buurt komt van een atoomwapen. Waar je ook gaat in het Midden-Oosten, als er een probleem is, is Iran er ook.” (zie video hieronder)

Ook toen de Franse president Emmanuel Macron enkele dagen geleden op bezoek was bij Trump, zei de Amerikaanse president dat het nucleaire akkoord met Iran in de prullenmand moet en dat er een nieuw akkoord moet komen.

Bondskanselier Merkel gaf toe dat het huidige akkoord niet volstaat om de nucleaire ambities van Iran aan banden te leggen, maar voegde eraan toe dat het aan Trump is om te beslissen of de Verenigde Staten uit het akkoord stappen of niet. Die beslissing wordt op 12 mei verwacht.

Trump maakte wel nog eens duidelijk wat hij van plan is met het nucleaire akkoord met Iran. Toen hem gevraagd werd of hij bereid zou zijn om geweld te gebruiken om het Iraanse nucleaire programma aan banden te leggen, als de Verenigde Staten uit het akkoord zouden stappen, antwoordde hij dat hij niet zou ingaan op het al dan niet gebruiken van geweld, maar, voegde hij eraan toe: "Ze gaan zich niet bezighouden met nucleaire wapens. Wees daar maar zeker van."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Trump kijkt uit naar ontmoeting met Kim Jong-un: “Dat wordt nogal wat.”

Trump ging tijdens de persconferentie met Merkel ook in op de historische ontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea. Hij zei dat hij uitkeek naar zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. “Dat wordt nogal wat”, zei Trump.

Hij feliciteerde beide leiders en voegde eraan toe dat de ontmoeting met Kim Jong-un “de komende weken” zou plaatsvinden. Maar hij zei er meteen bij dat er “maximale druk” zal blijven bestaan tot het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij is.
 

Meest gelezen