Videospeler inladen...

Vakbonden en directie Lidl bereiken na uren onderhandelen geen akkoord 

De directie en vakbonden van Lidl zijn er na uren overleg  niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. Dat vernam VRT NWS. Bij Lidl wordt al enkele dagen gestaakt in veel van de winkels, uit protest tegen de hoge werkdruk in de winkels. De christelijke en liberale vakbond gingen akkoord met voorstellen van de directie, de socialistische vakbond niet. Daardoor is het onduidelijk hoeveel Lidl-winkels vandaag gesloten zullen blijven.

Even leek het erop dat een akkoord in de maak was, maar rond middernacht kwam het bericht dat niet alle partijen zich konden vinden in wat op dat moment op tafel lag. "Ik ben teleurgesteld", zegt Johan Lippens van christelijke vakbond ACV. "Ik ga geen uitspraken doen over andere vakbonden, maar dit voorstel is een goed voorstel en wij gaan het verdedigen bij onze achterban."

Om de werkdruk te verlichten, eisten de vakbonden dat er per winkel onmiddellijk 1 voltijdse persoon bij komt. De directie wou daar aanvankelijk niet op ingaan en stelde  slechts 10 uur extra arbeidscapaciteit per week, per winkel voor.  De sociaal bemiddelaar kon de directie toch overtuigen.

De directie ging akkoord om in elke winkel één extra arbeidskracht in te zetten de komende zes maanden, tot er een echt akkoord bereikt wordt. De socialistische vakbond wilde echter geen voorlopig akkoord ondertekenen. "We hebben al zo vaak iets beloofd gekregen dat we achteraf moesten afgeven", zegt Jan De Weghe van ABVV.

Het is onduidelijk hoeveel winkels vandaag zullen dichtblijven, aangezien twee van de drie vakbonden het akkoord wel gaan verdedigen.

Hoge werkdruk

Gisteren waren weer zowat de helft van de van 300 Lidl-supermarkten in België dicht, uit onvrede tegen de hoge werkdruk bij de keten. Het zwaartepunt van de acties ligt in Limburg en de regio Charleroi, aldus Lidl. De actie komt erg ongelegen voor de supermarktketen, vlak voor het weekend en in aanloop naar 1 mei. Maandag nemen veel mensen een brugdag.

Het personeel van Lidl klaagt over een hogere werkdruk omdat het werk in de winkels de afgelopen jaren fel veranderd is. Pakweg 5 jaar geleden waren de winkels nog - zoals bij Aldi - kale discounters waar de winkelwaar op paletten werden binnengereden.

Nu zet Lidl in op verse producten en worden de supermarkten stelselmatig omgebouwd tot mooie winkels met rekken die aangevuld moeten worden. Het werk is dus veel zwaarder geworden, werk dat niet zomaar met hetzelfde personeelsbestand kan gedaan worden. Daar willen de bonden dus een structurele oplossing voor vinden.

Meest gelezen