Zoeken naar oplossing voor gevaarlijk moerasgebied Affligem

Eerder deze week verdronk een Halse vrouw in een moeras naast de E40 in Affligem. Een dramatisch ongeval dat in de toekomst voorkomen moet worden. De familie van de vrouw wil andere mensen waarschuwen voor de gevaarlijke situatie.

Gevaarlijk moerasgebied

Na een week is het nog altijd niet helemaal duidelijk wat Angelina De Heyn (72) overkomen is. Vermoedelijk is ze verkeerd gereden door wegenwerken en wou ze zich omdraaien.

Ze is uitgestapt, maar kwam vast te zitten in het moeras. Schoondochter Sara Borremans vertelt dat ze onderweg was naar een bloemschikcursus: “Aan het einde van een doodlopende straat verwacht je te kunnen keren in alle veiligheid en met voldoende ruimte. Maar dat was hier niet het geval. Dan moet de paniek toegeslagen zijn.”

Extra signalisatie

De familie van de 72-jarige Angèle wil mensen nu waarschuwen voor de gevaarlijke situatie. Schoondochter Sara Borremans vindt dat er extra signalisatie zou moeten staan om soortgelijke ongevallen te vermijden: “Je zakt daar onmiddellijk weg. Ik vind het onwaarschijnlijk dat zo’n plek zo toegankelijk is en dat er niks staat dat je informeert over het gevaar.”

Burgemeester Walter De Donder begrijpt dat de familie extra signalisatie wil om soortgelijke ongevallen te voorkomen, maar er staan momenteel al twee aanduidingen: één om aan te duiden dat er geen zwaar vervoer in mag en een tweede om aan te geven dat de straat dood loopt.

Maar het is niet zo eenvoudig om er zomaar extra signalisatie te plaatsen. De plek ligt op de grens tussen de twee gemeenten Ternat en Affligem, dus het is nog niet duidelijk wie eigenaar is van de weg. Ook is nog niet duidelijk of het gaat om privéterrein of openbaar domein.

Oplossing

Het wordt zoeken naar een oplossing, vertelt Walter De Donder (CD&V): “Voorlopig gaan we niets doen, want een ideale oplossing bestaat daar niet. We kunnen de weg moeilijk afsluiten, want er zal altijd wel iemand door die aardeweg moeten: zij het landbouwvoertuigen, zij het mountainbikers, zij het wandelaars.” Hij laat weten dat de situatie nog verder besproken zal worden.

Meest gelezen