KimSujin

"Veel Zuid-Koreanen zijn niet met topontmoeting bezig: aan groot scherm stonden meer journalisten dan burgers"

Hoewel het overleg tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in als historisch wordt beschreven, is de gewone Zuid-Koreaan er niet echt mee bezig. Dat zegt correspondente Renée Van Heteren. 

Het was een mooi georkestreerd persmoment, afgelopen nacht. Zoals gepland kwamen de twee leiders samen in de gemeenschappelijke veiligheidszone, werden er handjes geschud en stapte Kim Jong-un uiteindelijk als eerste Noord-Koreaanse leider de grens met Zuid-Korea over. 

"Alles werd live uitgezonden op televisie", zegt correspondente Renée Van Heteren vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dan gebeurde er iets onverwachts. Na het fotomoment nodigde Kim de Zuid-Koreaanse president uit om de drempel langs de andere kant over te stappen en zo zette de Zuid-Koreaanse president ook voet aan grond in Noord-Korea."

Historisch, zoveel is zeker. Maar de Zuid-Koreanen zelf zijn er eigenlijk niet zo mee bezig, zegt de correspondente. "Ik was net aan het stadhuis in Seoel, waar iedereen alles kon volgen via een groot scherm. Daar waren meer journalisten dan gewone Koreanen aan het kijken. Ik werk in een kantoor waar ook veel Zuid-Koreanen werken en daar was ik de enige die het aan het volgen was. De belangstelling hier valt dus wel mee."

Er zijn niet zoveel Zuid-Koreanen die pleiten voor een vereniging van de twee landen

"Natuurlijk zijn er wel mensen die het aan het volgen zijn. Ik sprak daarnet met twee meisjes en die hopen vooral dat dit een nieuwe stap kan zijn die mogelijk uitmondt in vrede", zegt de correspondente. "Er zijn niet zoveel Zuid-Koreanen die pleiten voor een vereniging van de twee landen. Vooral jongeren hebben schrik voor de economische last ervan, want Noord-Korea doet het economisch slechter dan Zuid-Korea. De meeste mensen hopen vooral dat er een oplossing komt voor de families die gescheiden zijn van elkaar door de grens tussen de twee landen."

De twee leiders zitten vandaag dus samen voor een topoverleg. Op de agenda? Het nucleaire programma van Noord-Korea, het pad naar vrede en meer samenwerking. "Aan het einde van de dag zal er een statement komen waarin staat wat ze precies hebben afgesproken. Maar dit gesprek moet je vooral bekijken als een startpunt van een proces van gesprekken."

Herbeluister hieronder het gesprek met Renée Van Heteren in "De ochtend"

Meest gelezen