Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"NAVO helpt Europa meer dan ons"

"De NAVO is fantastisch maar ze helpt Europa meer dan ons." Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Washington.  "Dus waarom betalen wij het grootste deel", vroeg hij zich nog af. 

De uitspraak kwam er terwijl er in Brussel een NAVO-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken plaatsvond. Daarop was ook de pas benoemde Amerikaanse Buitenlandminister Mike Pompeo aanwezig. Trump eist van de lidstaten dat ze hun defensieuitgaven opschroeven en Pompeo moest die boodschap opnieuw overbrengen.

"We hebben een wederkerende relatie nodig", zei de Amerikaanse president ook tegen Merkel in Washington. "De andere landen zouden meer moeten betalen. Ik spreek niet alleen over Duitsland, de andere landen zouden meer moeten betalen. Wij beschermen Europa en terwijl betalen wij veel meer dan alle anderen."

Meest gelezen