Videospeler inladen...

20.000 Vlamingen "curieus" naar luchtkwaliteit in hun woonomgeving

Op 20.000 plaatsen in Vlaanderen wordt er vanaf vandaag een groot burgeronderzoek gevoerd naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De deelnemers aan CurieuzeNeuzen zullen vier weken lang de hoeveelheid stikstofdioxide in hun straat meten. Op die manier moet een gedetailleerd beeld van de luchtkwaliteit tot stand worden gebracht.

"Er hebben zich tot onze verbazing 53.000 mensen kandidaat gesteld", zegt professor Filip Meysman, projectleider van CurieuzeNeuzen. Daaruit zijn 20.000 kandidaten geselecteerd. 

Duizenden gezinnen, maar ook honderden scholen, bedrijven, verenigingen en gemeentehuizen installeren vandaag de meetapparatuur voor het CurieuzeNeuzenproject. De opstelling is een vouwbord met twee buisjes, dat aan een raam op de eerste verdieping wordt opgehangen. Op die manier kan tot zaterdag 26 mei de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht worden gemeten. De hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht is een goede aanduiding van de kwaliteit van de lucht: hoe hoger de concentratie hoe slechter de lucht dus. 

"Ik ben wel benieuwd, of beter gezegd: curieus, naar de kwaliteit van de lucht hier in de omgeving waar wij wonen", zegt Yves Goddefroy uit Kapellen. "Er is op dit moment veel berichtgeving over de luchtkwaliteit, dat ze niet zo goed is. Nu gaan we dat ook in kaart brengen." 

"We zien meer en meer een duidelijk verband tussen de luchtkwaliteit in woonomgevingen en de gezondheid van mensen", zegt professor Meysman. "We zien dat er de dagen na hoge concentraties in apotheken bijvoorbeeld meer puffers verkocht worden."

Bij het kiezen van de meest relevante meetpunten werd gemikt op een maximale spreiding. Zo zijn er meetpunten in alle Vlaamse gemeenten, zowel langs grote als kleine wegen.

De verzamelde gegevens zullen gebruikt worden om de huidige modelkaarten voor luchtkwaliteit te verbeteren. De resultaten worden eind september verwacht. Het CurieuzeNeuzen-project is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en De Standaard.

Meest gelezen