Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Armeense regeringspartij zal geen kandidaat-premier voorstellen, de oppositie dan weer wel

In de Kaukasische republiek Armenië zal de regerende Republikeinse partij geen kandidaat-premier voorstellen voor de komende verkiezing in het parlement dinsdag. Tot nu toe is enkel oppositieleider Nikol Pasjinian kandidaat voor die functie.

Begin deze week is premier -en voorheen president- Serzj Sarkisian opgestapt na enkele dagen van uitbreidend volksprotest. Sarkisian had al twee ambtstermijnen als president en wou nu als premier voortregeren in een systeem waarbij de macht naar de regeringsleider was verschoven.

Dat had tot protest geleid van de oppositie en al snel hadden militairen zich bij die betogingen aangesloten. Het parlement moet nu volgende dinsdag een nieuwe premier en dus machthebber benoemen.

De Republikeinse partij van Sarkisian -die de meerderheid heeft in het parlement- heeft nu bekendgemaakt dat ze geen kandidaat-premier uit eigen rangen zal voorstellen. Tot nu toe is enkel Nikol Pasjinian, de leider van de liberale oppositiepartij, kandidaat om premier te worden.

Pasjinian blijft intussen de oppositie oproepen op om straat te komen om zo de druk op het regime te handhaven. Door de beslissing van vandaag lijkt de weg naar een echte machtsovername open. De oppositie vreest vooral dat het regime met een andere kopman dan Sarkisian zou willen voortregeren.

Rusland, een bondgenoot van Armenië in de Kaukasus, houdt zich intussen erg op de achtergrond. Blijkbaar wil Moskou de publieke opinie in Armenië die aan het keren is, niet tegen zich in het harnas jagen. Het kleine Armenië is economisch wel erg afhankelijk van Rusland, onder meer voor de levering van aardgas. Het zal Moskou echter niet ontgaan zijn dat sommige betogers de voorbije dagen ook Amerikaanse vlaggen hebben meegedragen.

Meest gelezen