Aziatische grootmachten India en China beloven om vrede aan hun grenzen te bewaren, ondanks de spanningen

De informele top tussen de Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi is blijkbaar gemoedelijk verlopen, maar dat neemt niet weg dat beide grootmachten rivalen in Azië zijn en blijven.

Xinhua

Xi en Modi hebben twee dagen lang overlegd in een afgelegen villa in de Chinese stad Wuhan. Het was een informele top, zonder de gebruikelijke staatspoeha en die verliep volledig in de schaduw van de top tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders Kim en Moon wat verder oostwaarts.

Na afloop werd meegedeeld dat China en India afgesproken hebben om de vrede aan hun "grens" te bewaren en de communicatie tussen de militairen aan beide kanten te verbeteren. Dat moet nieuwe incidenten zoals vorig jaar in het Himalaya-gebergte vermijden. Toen stonden Indiase en Chinese militairen enkele weken met getrokken messen (en meer dan dat) tegenover elkaar in een betwist plateau nabij het koninkrijk Bhutan. Uiteindelijk werd de crisis bezworen toen de Chinezen zich terugtrokken.

Woordvoerders van de twee leiders lieten na de top in Wuhan optekenen dat "beide landen voldoende wijsheid hebben om hun onderlinge verschillen vreedzaam op te lossen". Hoe dan ook heeft Modi Xi uitgenodigd voor een gelijkaardige informele top volgend jaar in India.

De Tibetaanse ballingen in India blijven tussen Delhi en China staan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

When giants meet...

Het wollige taalgebruik van de verklaringen achteraf kan niet verhullen dat India en China wel degelijk rivalen zijn op het Aziatische forum. Er zijn dan wel steeds grotere economische banden tussen beide landen, maar Peking en Delhi projecteren hun invloed ook in andere delen in Azië en dan dreigen er botsingen.

Een eerste en gevaarlijke punt is de slecht afgebakende grensstreek tussen Tibet dat door China gecontroleerd wordt en India en dat in berggebieden zoals de Himalaya en de Karakoram. Sinds een korte oorlog in 1962 houdt China daar een deel van Kashmir in handen dat door India wordt opgeëist. Anderzijds eist China dan weer Arunachal Pradesh, een kleine deelstaat in het noordoosten van India, op. Delhi en Peking zijn in in een strijd verwikkeld om invloed in kleine landen in die regio zoals Nepal en Bhutan. Het asiel dat India verleent aan de Tibetaanse leider dalai lama en duizenden andere Tibetanen, is de Chinezen dan ook weer een doorn in het oog.

De traditionele Chinese steun voor India's aartsrivaal Pakistan is dan weer een ander heikel thema, zeker voor de hindoenationalistische partij BJP van premier Narendra Modi, dat Pakistan beschouwt als de bron van alle kwaad.

Tenslotte zijn India en China rivalen in de strategisch belangrijke Indische Oceaan. China bouwt daar economische, diplomatieke en militaire banden uit met onder meer de Malediveneilanden, Sri Lanka, Bangladesh en Myanmar en landen in Oost-Afrika. India pareert door een forse uitbreiding van de vloot en een groeiende alliantie met de Verenigde Staten, Japan en Australië om de Chinese invloed in te dijken. Mits wat diplomatie is er niet veel kans op een clash tussen de "olifant en de draak", maar een Koude Oorlog-mentaliteit en rivaliteit zullen wel het water diep houden tussen Delhi en Peking.

Meest gelezen