Bonte: "SP.A raakt de mensen niet meer. Groen slaagt daar beter in"

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), is in een weekendinterview met De Morgen kritisch voor zijn partij. "Nog voor we ons een mening vormen, vragen we ons af: 'Zal dat de kiezer wel aanstaan? Wat denkt Groen? Hoe zal N-VA het afbranden?' De perceptie wint het voortdurend van de inhoud." Ook de Antwerpse afdeling van SP.A krijgt een veeg uit de pan: "Die Antwerpenaren trekken zich geen zak aan van de rest van de partij. Ze hebben geen respect voor de andere socialisten."

Bonte maakte deze week bekend dat hij stopt als federaal parlementslid. SP.A heeft besloten dat cumuleren niet meer mag. Bonte kon dus niet aanblijven als parlementslid én als burgemeester. Hij koos voor het lokale niveau, al sprak hij zich eerder deze week kritisch uit over het cumulverbod. "Een strategische vergissing", noemde hij het. "Een politicus moet zijn geloofwaardigheid bewijzen. Die moet daar niet oeverloos over palaveren en regeltjes uitkienen."

In een weekendinterview met de krant De Morgen gaat hij hier verder op door. "De kiezer kickt niet op cumulmaagden", aldus Bonte. Hij heeft ook kritiek op jongere politici. "Nieuwe parlementsleden zien het als een job. We leven in een cultuur waarin politici enkel hun hachje willen redden. Het enige wat hen drijft, is de drang om in de media te komen."

We leven in een cultuur waarin politici enkel hun hachje willen redden. Het enige wat hen drijft, is de drang om in de media te komen.

Hans Bonte, SP.A

"We huppelen van het ene opiniepeilinkje naar het andere, van het ene marktonderzoek naar het andere. Nog voor we ons een mening vormen, vragen we ons af: 'Zal dat de kiezer wel aanstaan? Wat denkt Groen? Hoe zal N-VA het afbranden?' De perceptie wint het voortdurend van de inhoud."

"N-VA is de geoliede marketingmachine bij uitstek, en zij sleurt de hele regering mee. De ellende is dat die machine nog aanslaat ook, wat zich vertaalt in de idiotie dat parlementsleden een fiche aflezen in het parlement."

N-VA is de geoliede marketingmachine bij uitstek, en zij sleurt de hele regering mee. 

Hans Bonte, SP.A

SP.A heeft volgens Bonte "geen alternatief verhaal". "Wij raken de mensen niet meer", klinkt het. Op de vraag of Groen dat wel doet, antwoordt Bonte: "Eigenlijk wel. Wij doen niet meer aan ideologie. Mijn partij laat zich te vaak overheersen door een rechts discours dat verarming en racisme stimuleert."

Antwerpse SP.A-afdeling doorn in het oog

"Miserie met de Antwerpse afdeling is een weerkerend fenomeen. De onmacht die ik destijds zag bij Louis Tobback  om die afdeling in het gareel te krijgen, zie ik vandaag weer bij John. Die Antwerpenaren zitten volledig in een tunnel. Die trekken zich geen zak aan van de schadelijke effecten op de rest van de partij. Ze hebben geen oog, geen voeling en zeker geen respect voor de andere socialisten."

Meest gelezen