AP

Brigitte Macron over haar rol als première dame: "Ik heb niets meer te bewijzen"

De Franse presidentsvrouw Brigitte Macron (65) heeft in een interview met Le Monde verteld over haar staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Ze nam het op voor haar Amerikaanse collega -first lady Melania Trump- die ze intelligent en charmant noemt, maar beperkt in haar rol. Tegelijk had Macron het over haar eigen rol aan het Élysée. Een jaar na de verkiezingsoverwinning van haar man Emmanuel Macron stelt ze dat het niet simpel is. "Maar op mijn leeftijd heb ik niets meer te bewijzen."

In mei is Emmanuel Macron één jaar president van Frankrijk. Tijd voor echtgenote Brigitte Macron -en die geeft niet zo vaak een interview- om haar licht te laten schijnen over haar rol als première dame aan het Élysée. Zij omschrijft het geamuseerd als "zeer socratisch". Macron vergelijkt haar rol met die van first lady Melania Trump. De twee hebben elkaar meermaals ontmoet tijdens het Franse staatsbezoek aan de VS deze week.

"Zij is in haar doen en laten veel meer beperkt", stelt Macron in Le Monde. "Melania mag niets, ze mag zelfs geen raam openen in het Witte Huis. Ze mag haar neus niet buitensteken. Terwijl ik alle dagen in Parijs erop uittrek."

Melania mag niets, ze mag zelfs geen raam openen in het Witte Huis

Melania Trump komt naar de buitenwereld toe over als erg gesloten en afstandelijk. Maar schijn bedriegt. "Ze is grappig, we delen dezelfde humor, we hebben vaak gelachen", nuanceert Macron. Zij omschrijft Melania Trump als een charmante en intelligente vrouw, iemand zeer open.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Een première dame die haar weg zoekt

Als  première dame legt Macron zich toe op onderwijs, de strijd tegen seksueel misbruik bij kinderen en pesten op school. Maar het leggen van accenten is een zoektocht, geeft ze toe. "De positie van première dame, het is niet simpel. Ik boek vooruitgang met kleine stapjes."

Macron schikt zich naar het drukke leven aan het Elysée. "We hebben in ieder geval geen keuze. Ik heb een man die 's nachts doorwerkt en die pendelt tussen onze privéwoningen en zijn kantoor." Ze merkt op dat er bitter weinig vrije tijd overblijft. "Dat is het zwaarste: nooit dode momenten hebben." Macron moet ook op de rem staan, want ze is van nature spontaan. Ze moet letten op wat ze zegt, want "elk woord is er een te veel".

Geen vrije tijd, nooit dode momenten; dat is het zwaarste

AP

Desondanks vindt Macron dat ze een vrij normaal leven leidt. Ze houdt regelmatig contact met haar kinderen en kleinkinderen. (De 65-jarige Brigitte Marcon heeft drie kinderen uit een vorig huwelijk en zeven kleinkinderen, red.) "Ik ben nog altijd dezelfde, in mijn hoofd en mijn manier van leven. Ik ben de vrouw van Emmanuel Macron, niét de vrouw van de president van Frankrijk. Op mijn leeftijd verander je niet meer. Ik heb niets meer te bewijzen", besluit ze.

Op mijn leeftijd heb ik niets meer te bewijzen

Uit het archief: een jaar geleden leerde de wereld Brigitte Trogneux kennen als de vrouw van de pas verkozen Franse president Emmanuel Macron. "Het journaal" bracht toen dit portret van haar.

Videospeler inladen...

Meest gelezen