Videospeler inladen...

Doodzieke Britse peuter Alfie is overleden

Alfie Evans, de doodzieke Britse peuter van wie de ouders verwikkeld waren in een bittere rechtszaak met artsen, is overleden. Sinds maandagochtend was het jongetje van de beademing afgehaald en ademde hij zelfstandig. Dat gaf de ouders hoop. "Mijn gladiator heeft zijn schild neergelegd. Mijn hart is gebroken", reageert zijn moeder nu.

De 23 maanden oude Alfie leed aan een zeldzame hersenziekte waarvan nog geen algehele diagnose bestaat. Hij lag al een jaar aan levensinstandhoudingsmechanismen. Britse artsen van het Alder Hey Kinderziekenhuis in Liverpool vonden die maatregelen nodeloos, omdat scans bewezen dat de ziekte het brein van Alfie vrijwel volledig had aangetast. Ze wilden Alfie verder lijden besparen en de machines afkoppelen.

De ouders waren het daar niet mee eens. Het Britse gerecht volgde echter de redenering van de artsen. Maandagochtend werd de beademing stopgezet. Het jongetje slaagde erin zelfstandig te ademen. De ouders zagen zich gesterkt. Zij spraken ook tegen dat hun zoontje pijn leed.    

AP

"Alfies Army"

Voor het hof van beroep in Londen voerden de ouders aan dat Alfie aan het "vechten" was én dat hij in Italië een betere verzorging zou krijgen. Maandag verleende de Italiaanse regering het kind het Italiaanse staatsburgerschap. Zelfs paus Franciscus mengde zich in de zaak en sprak zijn steun uit voor een verzorging in het Vaticaanse ziekenhuis Bambino Gesù. Een vliegtuig stond klaar om hem over te brengen.

Woensdag verhinderde de rechtbank dat Alfie mocht worden overgevlogen. Een beslissing die opnieuw ophef veroorzaakte in Groot-Brittannië.

Zijn vader drukte de hoop uit dat, als zijn zoon niet naar Rome mocht, hij op zijn minst naar huis mocht. De rechtbank stond daar voor open, maar het ziekenhuis zag dat anders. De medische staf werd al een tijdje geïntimideerd door aanhangers van het kind en zijn ouders. Het ziekenhuis moest verscheidene keren de politie erbij halen wanneer het zogenoemde "Alfies Army" opdaagde.

Videospeler inladen...

Meest gelezen