Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De ontwikkeling in Korea verloopt "heel goed", aldus VS-president Donald Trump

Een dag na de top tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea in Panmunjom, spreekt ook de Amerikaanse president Donald Trump zijn steun uit voor de ontwikkelingen op het schiereiland. De voorbereidingen voor zijn top met de Noord-Koreaanse leider Kim verlopen "erg goed", tweet Trump.

De Amerikaanse president sloeg aan het twitteren na telefonisch overleg met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en met de Japanse premier Shinzo Abe, ook een sterke bondgenoot van de Verenigde Staten.

Trump schaart zich zo achter het enthousiasme na de inter-Koreaanse top van gisteren en zegt dat de voorbereidingen voor zijn ontmoeting met Kim Jong-un, zowel wat timing als locatie betreft, goed vooruitgaan. Trump zou Kim in juni ontmoeten en dat zou de eerste keer zijn dat een Amerikaans president in functie een leider van het stalinistische regime in Pyongyang ontmoet. Eerder had wel voormalig VS-president Jimmy Carter al een bezoek aan Noord-Korea gebracht.

Veel details gaf Trump niet in zijn tweet, maar volgens sommige bronnen worden Mongolië en Singapore genoemd als mogelijke plaatsen voor een top met Kim. Singapore heeft alleszins nog geen verzoek ontvangen, Mongolië houdt de tanden op elkaar. Dat laatste land biedt het voordeel dat het relatief dicht bij Korea ligt en een historische gebeurtenis als een dergelijke top zou het Centraal-Aziatische land wel op de wereldkaart zetten als bemiddelaar.

Noord-Koreaanse media enthousiast.... met vertraging

Stond de hele wereld gisteren te gapen naar de ontmoeting tussen Kim en Moon, dan was dat niet het geval in Noord-Korea. Pas vanmiddag hebben de staatsmedia beelden getoond van de ontmoeting van gisteren.

Abnormaal is dat niet. De media in Noord-Korea staan volledig onder invloed van het communistische regime en het gebeurt wel vaker dat internationale gebeurtenissen pas uitgebreid gemeld worden als de censuur alle punten en komma's onderzocht heeft. Het is vooral belangrijk dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un daarbij alle aandacht wegkaapt.

De Noord-Koreaanse media brengt vooral de vage afspraken over vrede, welvaart en eenheid in Korea naar voren, maar laat in het midden of Pyongyang bereid is om zijn kernarsenaal op te geven.

Opvallend is de nogal koele reactie van de Chinese staatskrant The China Daily. Die juicht wel de top van gisteren toe, maar merkt op dat de afgesproken denuclearisering van het Koreaanse schiereiland "enkel een vooruitzicht is zonder specifiek plan". Dat is ook zo, want veel concreets is er niet afgesproken gisteren.

De Australische premier Malcolm Turnbull geeft dan weer VS-president Trump veel krediet omdat die Noord-Korea tot redelijkheid zou hebben gedwongen. Toch waarschuwt Australië dat het sanctiebeleid tegenover Noord-Korea niet te snel versoepeld mag worden om de druk op Pyongyang voelbaar te houden.

Meest gelezen