AFP or licensors

Ex-president Abdullah Gül is geen kandidaat tegen Erdogan in Turkije

Het voormalige Turkse staatshoofd Abdullah Gül wil het naar eigen zeggen in juni niet opnemen tegen Recep Tayyip Erdogan bij de vervroegde presidentsverkiezing. Zijn naam werd zonder zijn toestemming door een kleine islamitische partij naar voren geschoven, verklaart Gül aan de pers. 

Abdullah Gül had alleen in het geval dat een grotere beweging zich meldde, een kandidatuur in overweging genomen. Maar zo'n beweging is niet tot stand gekomen, aldus Gül. Hij beschouwt de sfeer voor de verkiezingen in Turkije als negatief.

Erdogan had de oorspronkelijk voor november 2019 geplande presidentsverkiezing vervoegd naar 24 juni. Dan zullen voor het eerst parallel de president en een nieuw parlement worden gekozen. Met deze verkiezingen moet de door Erdogan nagestreefde en een, vorig jaar in een referendum besloten, omvorming tot een presidentieel systeem worden afgerond. De president wordt tegelijkertijd staats- en regeringsleider en krijgt dan verreikende volmachten. De oppositie waarschuwt voor een dictatuur.

Gül is medestichter van Erdogans regeringspartij AKP. Hij werd door enkele critici van Erdogan ingeschaald als mogelijke rivaal voor het presidentschap. Berichten over politieke vergaderingen van Gül hadden de jongste tijd ook de speculaties aangewakkerd dat de vroegere premier, minister van Buitenlandse Zaken en president zich opnieuw kandidaat zou stellen.

De oppositie in Turkije is verdeeld. Het is ook nog niet duidelijk wie de grootste oppositiepartij CHP tegen Erdogan in de strijd gooit.

AFP or licensors

Meest gelezen