Ex-presidente van Malawi keert terug naar eigen land na 4 jaar ballingschap

Ex-presidente Joyce Banda is ondanks een arrestatiebevel naar Malawi teruggekeerd, na een verblijf van vier jaar in ballingschap in het buitenland. Er is haar voorlopig geen duimbreed in de weg gelegd, zei Banda kort na haar aankomst tijdens een rechtstreekse, op de radio uitgezonden, persconferentie.

Tegen de in 2014 weggestemde presidente werd in juli vorig jaar een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens mogelijke betrokkenheid bij de verduistering van publieke gelden. En dat is nog altijd van kracht, zei politiewoordvoerder James Kadadzera. Hij zei er niet bij of en wanneer de 68-jarige politica zal worden opgepakt.

In het zogenoemde Cashgate-schandaal werden tijdens de ambtsperiode van Banda verschillende regeringsvertegenwoordigers beschuldigd van corruptie. Een vooropig onderzoek van de anticorruptieafdeling vond echter geen bewijzen over wangedrag van Banda. Ze verloor in 2014 de verkiezing tegen oppositiekandidaat Peter Mutharika (foto onder) en verliet daarop het land.

Banda verbleef de afgelopen vier jaar in de VS, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Er wordt gespeculeerd dat ze haar partij wil voorbereiden op haar kandidatuur voor de nieuwe presidentsverkiezing van mei volgend jaar.

Meest gelezen