Videospeler inladen...

FANC: "Geen gevaar voor volksgezondheid na incident in Doel"

Het FANC, het agentschap dat toeziet op de nucleaire installaties, zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid na het incident met de kernreactor Doel 1. Dinsdag is die reactor stilgelegd na een probleem met de koelinstallatie.

Gisteren melden we u al in Het Journaal dat kerncentrale Doel 1 is stilgelegd door een lek in de noodleiding van het primaire koelcircuit. Met het water uit het primaire noodcircuit wordt de kernreactor zelf afgekoeld. De leiding bevindt zich dus in het nucleaire reactorgebouw zelf. Het FANC bevestigt vandaag het nieuws en zegt dat er geen gevaar is geweest voor de omwonenden van de kerncentrale.

De reactor moest sowieso vanaf eind mei tot oktober dicht voor grondige moderniseringen, die worden nu wat naar voren geschoven. Het gaat hier wel om een heel moeilijke herstelling, want in het nucleaire gedeelte is de radioactieve straling erg groot. De bevoorradingszekerheid komt door het lek niet in de problemen.

De kerncentrale Doel 1 is in gebruik sinds februari 1975 en de sluiting is voorzien voor 2025. Van alle kerncentrales in het Oost-Vlaamse dorp Doel is het de kleinste. Doel 3 en 4 zijn elk dubbel zo groot. 

Meest gelezen