Frederik Sioen: "Zuid-Koreanen zijn heel opgelucht, maar niet naïef"

De historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is in Zuid-Korea een heel groot evenement. "De Zuid-Koreanen zijn vooral heel opgelucht, maar dat wil niet zeggen dat ze naïef zijn", zegt zanger Frederik Sioen die momenteel in Zuid-Korea is en het land goed kent. 

Noord- en Zuid-Korea willen dit jaar nog definitief vrede sluiten en ze willen een kernvrij schiereiland. Dat zijn de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gisteren overeengekomen tijdens een historische ontmoeting. "Ik heb mensen met tranen in de ogen zien kijken naar wat er allemaal gebeurd is gisteren", zegt Sioen in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een heel groot evenement. Stel je voor dat wij al meer dan 50 jaar met een buurland zouden leven dat kernwapens ontwikkelt en dat dan plots van tactiek verandert om vrede te bewerkstelligen, dat is natuurlijk groot nieuws."

Voor de Zuid-Koreanen is de toenadering op dit moment vooral een opluchting.  "De spanning met Noord-Korea werd de "constante hoofdpijn" genoemd. Het was een dreiging die er altijd was. Normaal zijn er in deze maanden van het jaar ook altijd militaire oefeningen. Het is nog maar een jaar nadat president Moon aan de macht gekomen is en er is al een hele ommekeer. Ze hebben nu een hele grote aspirine genomen." 

Zuid-Koreanen hebben "hele grote aspirine" genomen tegen hun "constante hoofdpijn".

Volgens Sioen zien de Zuid-Koreanen de Amerikaanse president Trump echter niet als een katalysator voor de ontwikkelingen. "Ik ben natuurlijk geen politiek journalist. Maar ik heb de indruk dat zij Trump eerder zien als een vergiftigd geschenk. De link met de VS is dankbaar wanneer het om veiligheid draait. Ik denk dat ze zeer tevreden zijn dat de band met Noord-Korea nu versterkt wordt, zodat Trump het misschien moeilijker heeft om olie op het vuur te gooien mocht het toch nog foutlopen bij de gesprekken tussen Trump en Noord-Korea."

"De mensen hier zijn nu vooral heel opgelucht", gaat Sioen verder. "Na zo'n lange tijd is dit natuurlijk zeer groot nieuws, maar dat wil niet zeggen dat ze naïef zijn. Ze zijn wel kritisch. In heel korte tijd is Zuid-Korea een heel welvarende staat geworden. Er zijn nog mensen die familie in Noord-Korea hebben. Zijn dus zeer emotioneel over die open grens. Reunification (hereniging) is hun grote droom, al zal die er misschien nooit komen."

Sioen treedt straks ook nog op in Zuid-Korea. "Met een heel speciale band, de Afro Asian Sound Act. "Reunification" is zelfs de titel van een van hun songs, het wordt een feest dat ook in het teken staat van de gebeurtenissen nu. Ze gaan er zeer hard op inspelen. Ik kijk ernaar uit om met hen twee nummers samen te spelen." 

Herbeluister het gesprek met Frederik Sioen in "De ochtend": 

Meest gelezen