Videospeler inladen...

Griekenland gaat 85 van zijn F-16-gevechtsvliegtuigen moderniseren

De Griekse regering is het eens geworden om een groot aantal van de F-16's te moderniseren. Dat zal grotendeels in eigen land gebeuren. Ondanks de crisis is Griekenland een van de weinige NAVO-landen die de voorgestelde norm van 2% van het bbp aan defensie-investeringen haalt.

De deal was vorig jaar al onderhandeld met de Verenigde Staten, maar is nu unaniem goedgekeurd binnen het strategisch comité dat wordt voorgezeten door premier Alexis Tsipras. De modernisering zou 1,1 miljard euro kosten op tien jaar tijd, dat is veel minder dan de prijs die eerder werd genoemd.

Griekenland beschikt over 150 F-16's, dat is dus een pak meer dan onze luchtmacht. In totaal zullen er daarvan 85 worden gemoderniseerd tot het niveau van F-16 Viper, aldus minister van Defensie Panos Kammenos. Een groot deel van die modernisering zou overigens in Griekenland zelf gebeuren en dat zou dus banen opleveren.

Het project had eerder tot bezorgdheid en kritiek geuit, onder meer bij de donorlanden die de meeste noodhulp leveren voor Griekenland dat nog altijd kampt met de gevolgen van een zware financiële crisis waardoor de economie met een kwart is ingekrompen en de werkloosheid op 28 procent staat.

Hellas is een "goede leerling" in de NAVO-klas

Dat Griekenland zo veel gevechtsvliegtuigen voor een klein land heeft, lijkt verrassend, te meer daar het land als een van de weinige Europese NAVO-lidstaten tegemoet komt aan de eis van twee procent van het bruto binnenlands product dat naar defensie gaat.

Dat heeft vooral te maken met de rivaliteit met Turkije, officieel nochtans een NAVO-bondgenoot. Athene en Ankara betwisten elkaar eilandjes en delen van de Egeïsche Zee en geregeld komt het daar tot spanningen tussen marineschepen en vliegtuigen. Onlangs is zo een Griekse F-16 neergestort nadat het toestel een Turks gevechtsvliegtuig had onderschept.

De radicaal-linkse partij Syriza van premier Alexis Tsipras regeert overigens in een coalitie met de rechtse nationalisten van de ANEL of Onafhankelijke Grieken, de partij van minister van Defensie Kammenos. Vooral die laatste hamert op een sterke defensie en zonder ANEL kan Tsipras niet regeren.

Overigens gaan ook in ons land stemmen op om de vloot F-16's te moderniseren en dus langer te laten vliegen om de beslissing over een vervanging van die vliegtuigen uit te stellen. Critici daarvan stellen dat de modernisering weggegooid geld is en dat de F-16's op termijn hoe dan ook vervangen moeten worden door modernere toestellen.

Meest gelezen