Nicolas Maeterlinck

Vanavond hevig onweer voorspeld in Limburg en Wallonië, noodnummer 1722 geactiveerd

Vanmiddag en vanavond kan het tot felle onweersbuien komen die gepaard gaan met zware windstoten en hagel. Vooral de provincies Limburg en het grootste deel van Wallonië lopen kans om getroffen te worden. Dat zegt het KMI. Vanaf 12 uur wordt het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd. 

Het meteorologisch instituut vaardigt voor de genoemde regio's een "code oranje" uit. Die zegt dat "intense regenval, hagelbuien, blikseminslagen en/of hevige rukwinden vrij grote schade kunnen veroorzaken. Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. Er is ook kans op vallende bomen(takken). Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer."

Voor de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen, en voor Brussel, geldt deze namiddag en vanavond de iets lichtere "code geel". Oost- en West-Vlaanderen zouden gespaard blijven, al is er ook een gele waarschuwing voor de kuststreek zondagnacht.

Vanaf 12 uur wordt het speciale noodnummer 1722 voor niet-dringende oproepen in verband met wateroverlast en/of stormschade geactiveerd. Dat nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Geraakt u bij het nummer 1722 niet meteen binnen, probeer het dan later nog eens of controleer of uw lokale brandweer zelf een e-loket of extra nummer geopend heeft. 

Meest gelezen