Negende slachtoffer overleden van steekpartij in school in China

Gisteren heeft een vroegere student in de stad Mizhi scholieren aangevallen met een mes. Daarbij zijn nu al negen mensen overleden en er vielen ook tien gewonden. Dat soort steekpartijen zijn geen uitzondering in China.

De aanval vond gisteravond plaats nadat de leerlingen een middelbare school verlieten in Mizhi, een stad in de centrale provincie Shaanxi. Een man ging er met een mes de scholieren te lijf. Er vielen acht doden en nu is dus een negende slachtoffer overleden. Tien andere jongeren raakten gewond. Ze zijn tussen 12 en 15 jaar oud.  

De dader zou opgepakt zijn en volgens de politie gaat het om een jongeman van 28 die wraak wou nemen omdat hij vroeger als leerling van die school gepest werd. In veel scholen zijn de veiligheidsmaatregelen nu verstrengd, want het is niet de eerste keer dat het tot geweld komt in scholen in China.

In juni vorig jaar liet een man een bom ontploffen aan de ingang van een kindercrèche in het oosten van het land. Daarbij werden acht mensen gedood, onder hen de dader. Over de motieven van die man is niets bekend.

Steek- en geen schietpartijen in China

Tussen 2010 en 2012 was er in China een golf van aanvallen met messen in lagere en middelbare scholen. Daarbij zijn toen 25 jongeren gedood en vielen er meer dan 100 gewonden. In veel gevallen hadden de daders psychische problemen of ging het om mensen met wraakgevoelens tegenover de maatschappij. Het ging dan vooral om mensen die achterbleven bij de economische ontwikkeling of die de zware prestatiedruk niet meer aankonden.

Omdat vuurwapens anders dan in de VS in China moeilijk verkrijgbaar zijn, nemen veel daders hun toevlucht tot messen, dolken en bijlen. Naast scholen zijn ook andere drukke plaatsen het doelwit van die mesaanvallen. Zo werden enkele jaren geleden 29 mensen gedood in de zuidelijke stad Kunming toen ze werden aangevallen door mannen met messen en bijlen. Drie daders zijn nadien wegens terrorisme terechtgesteld.

In  juli vorig jaar werden er twee mensen doodgestoken en raakten er negen andere gewond bij een steekpartij in een supermarkt in Shenzhen, nabij Hongkong. Begin dit jaar werd een vrouw doodgestoken en vielen er twaalf gewonden bij een gelijkaardige aanval in een winkelcentrum in Peking.

Meest gelezen