Videospeler inladen...

Spanjaarden betogen voor derde dag op rij tegen te mild vonnis in verkrachtingszaak

Voor de derde opeenvolgende dag is er in Spanje betoogd tegen een te mild vonnis in een verkrachtingszaak. Vijf mannen hadden tijdens de stierenrennen van Pamplona een jonge vrouw verkracht en daar ook video's van verspreid op internet. De rechter oordeelde dat de vrouw zich niet had verzet en sprak straffen uit voor seksueel misbruik, een veel lichter misdrijf. Dat heeft tot een golf van protest geleid in heel Spanje.

In Pamplona zijn vandaag volgens de politie 35.000 mensen op straat gekomen. Ook op internet hebben al duizenden vrouwen hun ervaringen met misbruik gedeeld.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Waar gaat het om?

De vijf mannen, die terechtstonden in de verkrachtingszaak, zaten samen in een Whatsapp-groep en ze noemden zichzelf "La Manada", de roedel wolven. Bij de vijf was ook een voormalige politieman en een voormalige soldaat.

In juli 2016, tijdens de beroemde stierenloop in de Noord-Spaanse stad Pamplona, lokten ze een meisje van 18 jaar mee in de kelder van een appartementsgebouw. Daar trokken ze haar kleren uit en penetreerden haar één voor één. Ze filmden het gebeuren ook. De speurders vonden maar liefst zeven filmpjes terug. Daarna namen ze ook nog haar telefoon af, zodat ze niet om hulp zou kunnen bellen.

Op de filmpjes is te zien dat het meisje de hele tijd haar ogen dichthoudt, en zich schijnbaar niet verzet. Haar eigen verklaring daarover luidde dat ze verlamd was van angst. Ze was zo in shock en in de war dat ze niet wist wat te doen, en hoopte dat het zo snel mogelijk voorbij zou zijn. Om zich zoveel mogelijk af te sluiten van wat er met haar gebeurde, zou ze haar ogen gesloten hebben gehouden.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

De rechters besloten uiteindelijk dat er geen sprake was van verkrachting - dat het gebruik van geweld en intimidatie veronderstelt - en gaven de beklaagden elk 9 jaar cel, voor het veel lichter wegende "seksueel misbruik".

Dat is een straf die meestal wordt gegeven voor feiten tussen minderjarigen onderling, of als het slachtoffer geen toestemming kan geven tot seks, omdat hij of zij gehandicapt is of zwaar onder de invloed is van drugs of drank.

Eén van de rechters vroeg zelfs de vrijspraak. Het vonnis leidde meteen tot protest bij het gerechtsgebouw, waar tientallen boze vrouwen en ook mannen lucht kwamen geven aan hun verontwaardiging. Intussen wordt in verschillende steden al drie dagen op rij betoogd tegen het vonnis.

Meest gelezen