AFP or licensors

Rockefeller-veiling kan record van Yves Saint Laurent breken

De veiling van de kunstverzameling van de overleden Amerikaanse miljardair David Rockefeller kan het record van de Yves Saint Laurent-veiling uit 2009 verbeteren. De verzameling van de Franse modeontwerper bracht in Parijs toen meer dan 373 miljoen euro op. Veilinghuis Christie's verwacht op de Rockefeller-veiling, die van 8 tot 10 mei plaatsvindt, een opbrengst van meer dan 500 miljoen dollar (413 miljoen euro).

Bij de veiling in New York en online worden meer dan 1.500 kunstobjecten, meubelen, aardewerk en andere voorwerpen uit het bezit van Rockefeller verkocht. Daaronder ook waardevolle doeken van kunstenaars als Claude Monet, Joan Miro, Paul Gaugin, Diego Rivera, Willem de Kooning en Edward Hopper. De opbrengst zal, zoals testamentair vastgelegd, door de Rockefellers onder meer naar het Museum of Modern Art (MoMA) en de Rockefeller University gaan.

David Rockefeller overleed in maart 2017 op 101-jarige leeftijd aan een hartfalen. Hij was het laatste kleinkind van de legendarische oliemagnaat (1839-1937). David Rockefeller was de jongste zoon van John D. Rockefeller jr., zijn vier oudere broers waren eerder al overleden. Zijn moeder Abby was kunstmecenas en medestichtster van het MoMA. Het vermogen van de Rockefellers werd door Forbes onlangs op ongeveer 3,2 miljard euro geschat.

Ook een doek van Pablo Picasso, dat op zichzelf al een bedrag tot 100 miljoen dollar (83 miljoen euro) kan opbrengen, maakt deel uit van de veiling. "Fillette à la corbeille fleurie" uit 1905 toont de naakte bloemenverkoopster Linda met een mandje rode rozen. Voor Rockefeller was het doek eigendom van de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein, die het rechtstreeks van de Spaanse meester had gekocht.

Ook het doek "Odalisque couchée aux magnolias" van Henri Matisse, dat in de woonkamer van het landgoed van de Rockefellers hing, wordt beschouwd als een begeerd goed. "Het is de beste Matisse in privébezit", zei expert Meyer. Hij schat het op 70 miljoen dollar (58 miljoen euro).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen