Videospeler inladen...

Rusland laat omstreden drijvende kerncentrale te water

In de Russische stad Sint-Petersburg is een drijvende kernreactor vertrokken voor een lange tocht overzee. De reactor werd gebouwd in een scheepswerf in Sint-Petersburg en zal over de Baltische zee langs Noorwegen tot in Moermansk varen. Daar wordt dan nucleaire brandstof geladen, nadien vertrekt het gevaarte naar zijn eindbestemming voor de kust van Tsjoekotka, in het oosten van Rusland.

De "Akademik Lomonosov" is van strategisch belang voor Rusland. Het platform zal in de zomer 2019 vanuit Moermansk naar de Poolzee gesleept worden en er de Russische buitenposten van stroom en warmte voorzien en ook zeewater ontzilten. De kerncentrale kan rond de 200.000 mensen van stroom voorzien. Thuishaven wordt Pevek aan de Oost-Siberische Zee, de meest noordoostelijke haven van het Russische Verre Oosten.

Milieuactivisten noemen het project riskant. Met het oog op de kernramp van Tsjernobyl in 1986 waarschuwde de milieuorganisatie Greenpeace onlangs nog voor het gevaar van "een Tsjernobyl op ijs".

Rusland wil zich toegang garanderen tot de rijke olie- en gasvelden die zich in de regio rond de Noordpool zouden bevinden. Bovendien komen er door het klimaatgerelateerde smeltend ijs nieuwe scheepvaartroutes in het hoge noorden van Rusland vrij. Daarom breidt Moskou zijn aanwezigheid in de regio ook op militair vlak verder uit. Ook de Verenigde Staten en andere oeverstaten hebben interesse in het Noordpoolgebied.

Videospeler inladen...

Meest gelezen