Verkeersboetes raken niet geïnd na invoering nieuw computersysteem

De politie heeft heel wat verkeersboetes niet kunnen innen door foutmeldingen in het nieuwe automatische computersysteem dat die boetes moet afhandelen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.  De overheid loopt daardoor dus heel wat geld mis. 

Sinds eind maart verloopt het innen van verkeersboetes volledig automatisch. De politie schrijft alleen nog pv's, een computersysteem stuurt een boete naar de overtreder en registreert of die betaalt of niet.

Maar meteen na de invoering van het systeem liep het nogal eens mis. Heel wat boetes werden niet verstuurd omdat de pv's niet altijd goed bleken ingevuld. Het gaat dus niet om een technisch probleem maar om de kwaliteitsfilter die werd ingesteld.

"Als een burger een boete van ons ontvangt moeten bepaalde gegevens ingevuld zijn, zoals de naam van de overtreder of het artikel in de wet over de bestraffing", legt Edward Landtsheere van de overheidsdienst Justitie uit. "Als we die gegevens niet kunnen terugvinden, gaan we het pv ook niet versturen."

Politieagenten zouden dus de pv's niet altijd goed invullen, zoals het systeem vooropstelt. Als dat gebeurt, krijgt de agent in kwestie wel een melding. "We zijn de agenten dus volop aan het sensibiliseren", zegt Landtsheere. "In de eerste dagen van de opstart van het systeem waren er fouten, maar nu zien we al na enkele weken dat het aantal fouten weer afneemt."   

Meest gelezen